Vijesti
Dramatično na Kosovu! SAD poziva Srbiju da povuče svoje vojne trupe, počeli se raspoređivati! SAD pozivaju "Srbiju da povuče snage" koje se nalaze "na granici sa Kosovom", izjavio je večeras portparol Bijele kuće.
#

“Vidimo značajno srbijansko vojno raspoređivanje duž granice sa Kosovom, uključujući bez presedana raspoređivanje artiljerije, tenkova i pješadijskih jedinica”, rekao je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Na sjeveru Kosova ponovo se stanje pogoršalo zbog napada na policiju, u općini Zvečan, u nedjelju, 24. septembra, kada su poginuli jedan kosovski policajac i trojica lokalnih Srba.

Također, naglašeno je kako Bijela kuća prati situaciju duž granice Kosova i Srbije te raspoređivanje trupa Vojske Srbije na ovom području.

"Pratimo veliko raspoređivanje srpskih snaga duž granice sa Kosovom. Pozivamo Srbiju da povuče svoje snage sa granice i nastavi smanjivati tenzije. Mi pratimo te trupe, ali ne možemo govoriti o svrhi njihovog grupisanja", poručio je Kirby, prenosi Reuters.

O situaciji na Kosovu danas su razgovarali i državni sekretar SAD-a Antony Blinken te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Imao sam dug i ne tako lagan telefonski razgovor sa američkim državnim sekretarom kojeg sam detaljno upoznao sa činjenicama u vezi sa posljednjim događajima na Kosovu. Saglasni smo da je neophodno da dođe do deeskalacije, kao i u pogledu veće uloge KFOR-a i Srbija će tu ulogu uvijek i svakako podržati", zaključio je Vučić.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.