6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Turska: Izdat nalog za hapšenje 48 članova terorističke organizacije FETO

Tužilaštvo u Ankari izdalo je nalog za privođenje najmanje 25 osoba, u sklopu istrage protiv takozvane “sigurnosne strukture” terorističke organizacije Fetullahci (FETO), prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz tužilaštva je navedeno da je izdat nalog za privođenje 25 osumnjičenih, za koje je utvrđeno da su visokopozicionirani pripadnici FETO-a, koji su koristili ByLock.

Navedeno je i da se radi o bivšim šefovima policije, komesarima, njihovim pomoćnicima i policajcima.

- OGLAS -

Izdati su nalozi za pritvaranje još 23 osumnjičena lica na području Istanbula za koja je utvrđeno da koriste ByLock, šifrirani program komunikacije terorističke organizacije Fetullahci (FETO).

Iz Ureda za terorizam Tužilaštva u Istanbulu saopćeno je da je provedena istraga protiv osumnjičenih za koje je utvrđeno da koriste ByLock i za koje je utvrđeno da su uključeni u terorističku organizaciju.

U okviru istrage, za 23 osobe različitih profesija utvrđeno je da koriste ByLock.

– Slobode lišen odbjegli šef policije –

Ranije jutros u okviru novih akcija privođenja osoba povezanih s terorističkom organizacijom FETO, turske snage sigurnosti privele su odbjeglog načelnika policije u Ankari Abdullaha E.

Abdullah E i bivša akademska radnica Gozde O. pronađeni su u dva stana gdje su se skrivali teroristi FETO-a. Timovi Odjela za organizirani kriminal i obavještajne radnje policije Ankare utvrdili su da se bivši šef policije Abdullah E., koji je otpušten s tog mjesta zbog saznanja da je jedan od ključnih članova terorističke strukture FETO/PDY-a, skrivao u stanu organizacije u okrugu Etimesgut u Ankari.

Utvrđeno je da je traženi, kojeg je FETO kodirao kao osobu “na najvišem nivou lojalnosti” i koji je koristio šifriranu komunikacijsku aplikaciju ByLock, razvio novi program za razmjenu poruka i na taj način kontaktirao druge osobe u terorističkoj organizaciji.

Policija je došla do saznanja da je osumnjičeni, koji nije nikoga dovodio u stan, uključujući i porodicu, kako se ne bi otkrio, dolazio i izlazio iz objekta u različito vrijeme, presvlačio se da ne bi bio prepoznat. Izlazio je samo u osnovnu kupovinu.

U drugoj operaciji privedena je bivša akademska radnica Gozde O., korisnica ByLock-a.

Konstatovano je da je objekat terorističke organizacije u kojoj je osumnjičena pronađena u okrugu Cankaya, bio veoma dobro čuvan, a okolina je nadgledana nadzornim kamerama.

Tokom operacija oduzeti su brojni dokumenti terorističke organizacije i digitalni materijali. Nastavlja se policijski postupak protiv osumnjičenih koji su lišeni slobode.

– FETO prijetnja svim zemljama u kojima djeluje –

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Infiltrirani elementi FETO-a u pravosuđu Turske su montiranim procesom o navodnoj korupciji u decembru 2013. godine pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA