17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Thaci: Podjela Kosova samo preko mene mrtvog

Razmjena teritorija se nikada neće desiti, razmjena teritorija je pogodba i nikada neće biti dozvoljena, a podjela Kosova se može dogoditi samo preko mene mrtvog – rekao je Thaci u Tirani, gdje je održan susret s albanskom dijasporom.

Niko, tvrdi Thaci, ne može podijeliti kombinat Trepča, ni grad Mitrovicu, ni jezero Gazivode, niti uzeti centimetar teritorije Kosova, prenijela je Gazeta Blic.

– O podjeli Kosova danas govore oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i prijatelji su s (Milanom) Radoičićem – istakao je i dodao da niko ne može poreći njegovu posvećenost pripajanju Kosovu Preševske doline, odnosno tri opštine na jugu Srbije (Preševo, Medveđa i Bujanovc), a da to ne utječe na cjelovitost Kosova.

- OGLAS -

Thaci je odbacio bilo kakav oblik uspostavljanja balkanske unije, jer to narušava “teritoriju Republike Kosovo”, prenosi Tanjug.

– Albanska nacija mora biti osnažena. Kosovo ima prijatelje i partnere kao što su SAD i Evropska unija, ali ima i političke protivnika. Vojska Kosova će biti vojska mira… – rekao je on.

Izrazivši zahvalnost SAD-u, koji podržava transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova, Thaci je kazao da se vlasti Kosova pripremaju za ulazak u konačnu fazu dijaloga sa Srbijom za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

– Nećemo dozvoliti organizaciju međunarodne konferencije na kojoj bi bila Rusija, samo ćemo dozvoliti pdršku SAD-a – rekao je on i dodao da je premijer Kosova Ramush Haradinaj već odustao od te ideje slijedeći njegove savjete.

Thaci je, također, kazao da neće dozvoliti rušenje odnosa sa SAD-om zarad uskih političkih interesa.

– Moramo raditi zajedno sa SAD-om bez ikakvih interesa i nećemo dozvoliti da dnevnopolitički interesi kompromitiraju naše odnose sa SAD-om, koje je najzaslužnije za nezavisnost Kosova – rekao je Thaci, a prenijela je Gazeta Expres.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA