8.8 C
Sarajevo
19.03.2024

Merkel: Očekuje nas težak posao oko imenovanja

“Pokušaćemo da budemo konstruktivni, ali neophodni je izbeći konflikt između Evropskog saveta i Parlamenta”, poručila je Merkel.

Angela Merkel je dolazeći na vanredni EU samit izjavila da je cilj da Evropski savjet dođe do predloga koji bi uputio Evropksok parlamentu, a koji se tiče izbora novog predsjednika Evropske komisije i ostalih vodeđenih poslova u okviru EU institucija.

“Kako stvari stoje to neće biti lak posao. Parlament odnosno dvije najveće frakcije insistiraju na principu vodećeg kandidata. Istovremeno najveća frakcija, Evropska narodna pratija nema potrebnu većinu. Zato će Donald Tusk imati težak posao večeras”, ocenila je Merkel.

- OGLAS -

Merkel je ranije izjavila da vladajuća koalicija u Njemačkoj, na čijem je ona čelu, podržava kandidata Evropske narodne partije Manfreda Vebera kao kandidata političke grupe koja je ostvaijila najviše glasova na prehodnim evropskim izborima.

Takvom principu vodećeg kandidata, koga podržava i Evropski parlament, suprotstavljaju se zemlje članice, na čelu sa Francuskom, koje insitiraju da one, prema odbredbama EU Ugovora, imaju glavnu ulogu u izboru čelnika EU institucija.

Koju god odluku o imenovanju da donese Evropski savjet ona će morati da prođe glasanje u Evropskom parlamentu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA