5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Sjećanje na 495 šehida: Otvoren Memorijalni centar s imenima žrtava opsade Žepe

U Žepi je otvoren Memorijalni centar izgrađen u znak sjećanja na žrtve agresije na jednu od zaštićenih zona UN-a. Centar izgrađen u sklopu mjesnog mezarja, neposredno uz džamiju „Šehida Mehmeda ef. Hajrića“, sastoji se od mermernih ploča na koje su uklesana imena 495 šehida.

– Imamo i ploču koja je posvećena ubijenim članovima pregovaračkog tima – Avdi Paliću, Mehmedu Hajriću i Amiru Imamoviću, koji su zarobljeni u bazi UNPROFOR-a u Žepi i nedugo nakon toga sva trojica su ubijena. Ostavljamo vječni trag i o tom događaju – kazao nam je glavni imam MIZ Žepa Edin ef. Šljivar.

Esma Palić, supruga legendarnog komandanta Avde Palića, kaže da ovaj centar treba da svjedoči i opominje. – Emocije su uvijek prisutne, ali čovjek mora da nauči da živi s onim što je preživio. I uvijek kažem – živim danas, ali ne zaboravljam ono što je bilo prije – kazala nam je Esma.

- OGLAS -

Sulejmen Sejfić živio je u Stoboranima kod Han-Pijeska, ali je pad enklave dočekao u samom centru Žepe. Ranije je izgubio sina Seada. Sjedio je na prvom sjedištu u jednom od 47 autobusa, koji su preživjele Žepljake deportirali prema slobodnom teritoriju. Svaki od autobusa ispratio je osuđeni krvnik Ratko Mladić.

– Šofer autobusa je bio iz Zvornika i sve smo pričali o ratu. Onda je uš'o Ratko Mladić, bili smo evo ovako, k'o ja i ti. U pratnji mu je bio i Rajko Kušić – kaže Sulejmen, koji danas u Stoborane dođe samo preko ljeta.

Otvaranju Memorijalnog centra prisustvovali su i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i drugi zvaničnici. Nećemo zaboraviti šta se dogodilo ovoj zemlji, jer onaj ko zaboravi, rizikuje da mu se zlo ponovi, poručio je Džaferović.

– Sjećamo se i više od 1.000 ljudi koji su iz Žepe odvedeni u logore na okupiranom teritoriju, ali i na području susjedne Srbije, gdje su prisilno držani u zatočeništvu čak i dugo nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Danas je prilika da se prisjetimo i sramne uloge ukrajinskog bataljona UN-a, koji je bez i najmanjeg otpora prepustio „zaštićenu zonu“ Mladićevim formacijama, čime su izdali narod Žepe, ali i grubo iznevjerili svoj mandat koji im je UN povjeiro – kazao je Džaferović.

On je istakao kako su povratnici među najvećim herojima borbe za državu u miru, te da proces povratka ima krucijalni značaj za obnovu i reintegraciju države.

U džamiji „Mehmeda ef. Hajrića“ proučena je i tradicionalna šehidska dova za sve stradale Žepljake.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA