5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Komšić primio akreditive ambasadora Republike Grčke u BiH Papandreoua

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Grčke u Bosni i Hercegovini Dimitriosa Papandreoua. 

Na sastanku je istaknuto da Bosna i Hercegovina i Grčka imaju strateško, prijateljsko i dugoročno partnerstvo, te da je saradnja dobra, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu. 

Predsjedavajući Komšić je izrazio zahvalnost Grčkoj na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, te izrazio očekivanje da će se ta podrška nastaviti i ubuduće. 

- OGLAS -

Istakao je značaj koji Bosna i Hercegovina pridaje političkom dijalogu s Evropskom unijom i redovnoj razmjeni mišljenja s državama članicama EU kao i institucijama EU, posebno na realizaciji preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. 

Ambasador Papandreou je kazao da Grčka podržava evroatlantski put Bosne i Hercegovine i da je interes Grčke kontinuirana podrška tom putu. 

Prema njegovim riječima, Grčka će nastaviti izgradnju evropske budućnosti utvrđene Solunskom agendom iz 2003. godine, kada je potvrđena evropska budućnost zemalja zapadnog Balkana. S tim u vezi, informirao je predsjedavajućeg Komšića da će se 24. februara 2020. godine u Grčkoj održati sastanak na visokom nivou o zapadnom Balkanu, s ciljem pružanja podrške procesu proširenja EU na zapadni Balkan. 

Predsjedavajući Komšić je tokom susreta kazao da je potpisivanje sporazuma između Atine i Skoplja o rješavanju spora oko imena Makedonija historijski i važan za cijelu Evropu, te je naglasio da to treba biti poučno za sve u regiji, da sukobe rješavaju putem dijaloga i diplomatijom. 

Ambasador Papandreou je na ceremoniji predaje akreditiva prenio i pozdrave predsjednika Grčke Prokopiosa Pavlopоulosa i njegove želje za napretkom i prosperitetom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA