8 C
Sarajevo
26.04.2024

Dvije nuklearne sile pred ratom?: “Napast će nas između 16. i 20. aprila!”

Pakistan raspolaže “vjerodostojnim obavještajnim podacima” da će Indija izvesti novi napad ovog mjeseca, rekao je jutros ministar spoljnih poslova Šah Mahmud Kureši u trenutku kad se činilo da se napetosti nakon sukoba dvije nuklearne sile prije dva mjeseca polako smiruju.

Do napada bi moglo doći između 16. i 20. aprila, dodao je.

U samoubilačkom napadu automobilom bombom militanti iz Pakistana ubili su 14. februara najmanje 40 pripadnika indijske paravojne policije u indijskom dijelu Kašmira, a rizik za snažniji sukob dvije zemlje porastao je dramatično 27. februara, kad je Indija izvela vazdušni udar na lokaciju na kojoj se, prema Nju Delhiju, nalazio logor za obuku militanata.

- OGLAS -

Dan kasnije, Pakistan je srušio indijskog lovca i zarobio pilota koji je kasnije oslobođen, prenosi Nezavisne novine.

“Imamo pouzdane obavještajne podatke da Indija planira novi napad na Pakistan. Po našim informacijama to bi se moglo dogoditi između 16. i 20. aprila“, rekao je Kureši novinarima u rodnom gradu Multanu.

Nije pojasnio kojim dokazima Pakistan raspolaže, kao ni na osnovu čega je siguran u pogledu datuma napada, ali premijer Imran Kan saglasio se da te informacije podijeli s javnosti.

Kan okrivljuje vladajuću indijsku stranku za “raspirivanje ratne histerije” zbog tvrdnji da je i Indija srušila pakistanski F-16 u februaru.

Uspješnost indijskog vazdušnog napada na navodni logor za obuku dovedena je u pitanje nakon što satelitski snimci nisu pokazali nikakvu pričinjenu štetu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA