15 C
Sarajevo
28.03.2024

Evo koliko prijetnji su u prošloj godini dobili članovi Predsjedništva BiH, ministri i drugi političari putem SMS, telefonskih poziva

Najviše prijetnji upućeno je članovima Predsjedništva BiH i ministrima u Savjetu ministara BiH. Među prijetnjama, koje su iznesene putem SMS poruka, telefonskih poziva, e-mailova, komentara na društvenim mrežama i slično, na članove Predsjedništva BiH odnosilo se pet, ministre Savjet ministara četiri, a na zaposlene u pravosudnim institucijama tri. Četiri prijetnje odnosile su se na predstavnike diplomatskih predstavništava, a dvije na predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Parlamenta BiH, a bilo je i jedno ugrožavanje pratnje vozila.

Direkcija je evidentirala ukupno 36 događaja u vezi sa bezbjednošću štićenih osoba i objekata, koje štiti, a koji su proslijeđeni na dalje postupanje nadležnim policijskim agencijama i tužilaštvima. Evidentirala je 17 događaja koji su se odnosili na prijetnje e-mailom i putem društvene mreže telefonsku prijetnju, protestna i mirna okupljanja građana, fotografisanje DKP-a, sumnjive pošiljke i narušavanje javnog reda i mira, usmjerene prema objektima koji se štite i to zgradama Predsjedništva BiH i zajedničkih institucija te objektima diplomatsko-konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija.

Tokom izvršavanja redovnih poslova i zadataka, u zonama zaštite štićenih objekata, policijski službenici Direkcije prošle godine izvršili su legitimisanje 913 osoba i za dvije osobe je privremeno ograničena sloboda kretanja.

- OGLAS -

U segmentu procjene prijetnji kroz preventivni rad prikupljane su, analizirane i procjenjivane informacije za osobe koje mogu da izvrše napad na štićene osobe, objekte i imovinu. Postupano je u 587 predmeta, od toga 38 predmeta iz prethodnog perioda i 549 novih predmeta. Okončan je rad u 553 predmeta, dok su 34 predmeta ostala u radu.

Direkcija je prošle godine vršila poslove fizičke i tehničke zaštite 37 štićenih osoba i to četiri osobe iz prve kategorije, 14 osoba iz druge kategorije, šest osoba iz treće kategorije i pet osoba koje se štite po odluci direktora, dok se za osam osoba zaštita vrši kroz operativni rad u vidu prikupljanja saznanja i informacija o njihovoj eventualnoj ugroženosti. Tri osobe su se odrekle neposredne fizičke zaštite, dok su za pet osoba u toku aktivnosti na uspostavljanju neposrednog fizičkog obezbjeđenja.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA