Vijesti
Priština usvojila rezolucija o "Genocidu Srbije na Kosovu" Poslanici Skupštine Kosova usvojili su sa 79 glasova “za” rezoluciju o „genocidu, zločinu protiv čovječnosti i ratnim zločinima bivšeg režima države Srbije, počinjenih na Kosovu”
#

U izradi rezolucije učestvovale su sve partije osim Srpske liste, koja nije prisustvovala sjednici.

Rezolucija između ostalog nabraja sva mjesta gde su izvršeni masakri, ubistva, seksualna zlostavljanja, kao i protjerivanja. Traži se da se "počinioci zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i nasilja genocida suoče sa pravdom". Takođe se pominje nanjeta materijalna šteta i uništenje raznih vjerskih i kulturnih objekata.

Sa druge strane, rasprava o formiranju Međunarodnog tribunala Kosova naišla je na oštre kritike pojedinih poslanika koji su tako nešto nazvali šalom i neozbiljnom inicijativom. Poslanik Alternative Iljir Deda je rekao da ukoliko Kosovo želi jedan takav tribunal, može da osnuje domaću instituciju jer nema pravo na međunarodnu.


Govoreći na današnjoj sjednici o rezoluciji Biljal Šerifi je kazao da je cilj rezolucije da konstatuje “genocid od strane Srbije na Kosovu tokom 1998-99. godine. On je u ime poslaničkih grupa naveo da Srbija umjesto da kažnjava ratne zločine, ona ih poriče. Dodao je da će se putem ove rezolucije izvršiti napori da se zločinci suoče sa pravdom.

„Svi oni koji kažu da zločinci umiru, te je s toga kasno da se gone... Kažem vam da ćemo pokušati da one zločince koji su živi suočimo sa pravdom. Ali, Srbija će ostati tu i ona će kad tad da se suoči sa pravdom. Zločini genocida, ratni zločini nikada ne zastarjevaju, i država će snositi odgovornost, ko god bude bio na čelu nakon 5, 10, 15 ili 20 godina. Mi ćemo biti ovdje i tjeraćemo pravdu do kraja“, kazao je Šerifi.

Poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Ljuštaku je kazao da je cilj Srbije bio nestanak naroda Kosova i etničko čišćenje, te da Srbija nastavlja da krije tragove počinjenih zločina i pokušava da "izbriše sjećanje" Albanaca.

Iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaja kazao je da njegova partija podržava rezoluciju, navodeći da je rezolucija ujedinila politički spektar oko nečega što kosovske institucije nisu uspjele za 20 godina da urade.

Sami Kurteši iz pokreta Samoopredeljenje je kazao da se rezolucija odnosi na evropska dokumenta, kao i na one o zločinima protiv čovječnosti, genocida i dr.

Nakon rasprave o rezoluciji uslijedila je sljedeća tačka dnevnog reda a to je formiranje Državne komisije za dokumentaciju ratnih zločina srpskog režima na Kosovu. Tim povodom predsjednik Skupštine Kadri Veselji izjavio je da je preko milion Albanaca prisiljeno da postanu izbeglice, 13.535 osoba je ubijeno, od kojih 1.230 dece, a hiljade žena zlostavljano.

„To je bio razlog zbog koga je demokratski svijet donio odluku da interveniše, kako bi upravo zaustavio ovaj genocid. Okončanje rata našlo je Kosovo sa nerasvetljenom sudbinom za više od šest hiljada lica“, kazao je Veselji.

On je dodao da se znaju imena i prezimena svih onih koji su počinili zločine, da se zna ko su bili predsjednici opština a ko komadanti policijskih i vojnih snaga. Dodao je i da predstoji nekoliko faza za formiranje Međunarodnog tribunala za „genocid od strane Srbije na Kosovu“, počevši od formiranja Državne komisije koja će potvrditi, istražiti i klasifikovati ratne zločine koji su se desili na Kosovu.

Kako je prethodno izjavio, zločinima “genocidnih razmjera” nije se sudilo, stoga je jedan ovakav sud neophodan.

Na dnevnom redu Skupštine je i odluka o izgradnji „Muzeja genocida“ i Memorijala proterivanja. Takođe se očekuje da će se utvrditi „Dan genocida“.

Inače, u toku sjednice u jutarnjim satima poslanica Demokratske partije Kosova Fljora Brovina novinarima je pokazala jednu sliku sa grafičkim prikazima seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu. Objavljivanje te slike izazvalo je mnoge reakcije unutar i van Skupštine, budući da je slika ubrzo objavljena u više kosovskih medija.

Poslanica opozicionog pokreta Samoopredeljenje Saranda Bogujevci je za skupštinskom govornicom iznjela zahtjev uznemirene porodice žrtve da se slika ukloni.

Kosovski centar za rehabilitaciju preživjelih tortura reagovao je u vezi ove fotografije, ukazujući da je njena objava bez ikakve cenzure “vratila strašna ratna sjećanja mnogim ženama, muškarcima i djeci koja su doživjela tu strahotu, što ih je ponovo traumatizovalo“.

Reagovala je i bivša predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, navodeći da tako nešto obeshrabruje žrtve da se suoče sa onim što im se desilo.

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da otvara istragu a nakon što je dobijena vijest da je poslanica Brovina predstavila fotografiju na kojoj se, po njoj, dokazuje silovanje jedne 35-godišnje žene od strane srpskih vojnika tokom rata na Kosovu, dok će sama Brovina biti pozvana da pruži informacije o žrtvi koja je, kako je Brovina istakla, živa. Tužilaštvo je saopštilo da je tek nakon objave ove fotografije došlo do saznanja o postojanju ovog dokaza.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.