10.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Moguć povratak filipinskih radnika s Bliskog istoka

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte zatražio je da avioni i brodovi budu spremni ukoliko dođe do povratka nekoliko hiljada Filipinaca koji rade na Bliskom istoku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik Oružanih snaga Filipina (AFP) brigadni general Edgard Arevalo kazao je kako je Duterte jučer s visokopozicioniranim vojnim i policijskim zvaničnicima održao sastanak na kojem je razgovarano o tenzijama između SAD-a i Irana, javio je CNN Philippines.

Arevalo je kazao kako je Duterte zatražio da brodovi i avioni budu spremni za mogući povratak nekoliko hiljada Filipinaca koji rade u Iraku i Iranu. Dodao je kako su urađene potrebne pripreme za omogućavanje povratka filipinskih radnika u zemlju.

- OGLAS -

Američko Ministarstvo odbrane 3. januara je saopćilo kako je u napadu izvedenom nedaleko od aerodroma u Bagdadu ubijen komandant jedinice Quds, pri Iranskoj revolucionarnoj gardi Qassem Soleimani i zamjenik komandanta Hashd al-Shaabija Abu Mahdi al-Muhandis.

U napadu je ubijeno deset osoba među kojima su i iranski oficiri.

Iranska vlada je poručila kako se neće pridržavati nijedne obaveze preuzete nuklearnim sporazumom, a pojedini iranski zvaničnici najavili su oštar odgovor na ovo ubistvo.

Ipak, američki predsjednik Donald Trump upozorio je da će oštro odgovoriti ukoliko dođe do osvete za ubistvo Soleimanija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA