7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Svih 23 člana posade zaplijenjenog tankera su dobro i zdravo

Iran je saopćio u subotu da je zaplijenio tanker Stena Impero jer se sudario s ribarskom brodicom. Stena Bulk je saopćio da nije primio nikakve dokaze o takvom sudaru.

– Sinoć smo putem telefona imali direktan kontakt s članovima posade i oni su zaista dobro i zdravo, i naišli su na dobru saradnju s Irancima koji su se ukrcali na brod – izjavio je portparol firme Pat Adamson.

Izvršni direktor Stene Bulk Erik Hanell izjavio je kako se nada da je sinoćnji kontakt “prvi nagovještaj da ćemo uskoro vidjeti pozitivniji pristup iranskih vlasti”.

- OGLAS -

Britanija je opisala zaplijenu tankera kao piratski čin i u ponedjeljak je pozvala na pokretanje mornaričke misije pod evropskim vodstvom koja bi osigurala bezbjedan prolaz brodova kroz Zaliv, strateški vodotok za transport nafte.

Adamson je kazao da će naredni korak za operatera biti da pokuša da ukrca nekoga na brod kako bi provjerio situaciju s posadom, ali je kazao da nema nikakvog vremenskog roka kada bi članovi posade mogli biti vraćeni kućama.

– Nismo dobili nikakav direktan odgovor od iranskih vlasti na zahtjev da obiđemo brod, ali se nadamo da će stići uskoro – kazao je.

– Sve vlade i ambasade pogođenih zemalja pružaju nam podršku i pomažu nam – izjavio je Adamson, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA