Vijesti
Slovenija ima zaštitne opreme za još samo sedam dana S nekoliko vanrednih nabavki i više donacija iz inostanstva Slovenija, uz sadašnji tempo širenja zaraze koronavirusom, ima dovoljno zaštitne opreme i sredstava za osnovne javne službe za iduću sedmicu.
#

 

Slovenski mediji upozoravaju da se na nedostatak zaštitnih sredstava žale u skoro svim zdravstvenim ustanovama, ali i u domovima penzionera koje je zahvatila epidemija, te ocjenjuju da bi što hitnije trebalo osigurati veće količine maski FFP2 i FFP3, a posebno veći broj respiratora i sustava za kisik.

Kako je novinarima, na konferenciji za medije preko video-veze, kazao zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan, prednost pri raspodjeli tih sredstava imaju zdravstvene ustanove, domovi penzionera, te drugi koji su u prvoj liniji borbe s infekcijom. Općinama i lokalnim zajednicama za njihove se potrebe trenutačno dijeli 10 posto od raspoloživog materijala, dok će se kasnije, kad sredstava bude dovoljno, taj postotak podići na trideset posto i bit će dostupan i širem krugu korisnika.

Osposobljavaju se domaća poduzeća

Trenutno je u državnom skladištu za robne rezerve stotinjak hiljada maski, od čega 26.000 FFP2 i FFP3 za zdravstvo i toliko običnih hirurških te više od 7 miliona rukavica.

Kako su naveli predstavnici vlade i ministarstava zaduženih za nabavu potrebnog materijala, za proizvodnju zaštitnog materijala osposobljavaju se i počinju ih proizvoditi i neka domaća poduzeća, stigla je veća količina zaštitnih sredstava iz Češke, a u toku su i narudžbe prema inostranstvu u organizaciji domaćih kompanija.

Pri tome će se, kako je naglašeno, roba plaćati tek nakon preuzimanja u Sloveniji i biti podložna testiranju, jer su već zabilježeni slučajevi prijevare i "ratnog profiterstva" pa se tako zaposleni u domovima za starije osobe tuže da su dobili krivotvorene maske koje ih ne štite u radu.

 Vladin predstavnik međuresorskog povjerenstva za nabavu zaštitnih sredstava Aleš Cantarutti kazao je da se iz Kine početkom aprila očekuje veća količina zaštitne opreme i sredstava, i to iz pokrajine u kojoj ima sjedište korporacija Hisense, vlasnik slovenskog proizvođača kućanskih aparata Gorenje. Taj će materijal u Sloveniju stići zrakoplovom, a trenutno će se smjestiti u skladištima Hisensea.

Stiže 300 respiratora

Mnogo se očekuje i od zajedničkog tendera više članica EU-a, u kojemu sudjeluje i Slovenija, a više o tome bit će poznato iduće sedmice, najavili su predstavnici slovenske vlade. Naručene su i dodatne količine respiratora za potrebe slovenskih bolnica, no riječ je o isporukama koje s očekuju tek kroz nekoliko sedmica, izneseno je na konferenciji za novinare slovenske vlade. Šest slovenskih bolnica trenutno raspolaže sa 125 respiratora, a 300 bi trebalo stići iz Kine prije nego što epidemija dosegne vrhunac.

Vladin glasnogovornik za krizno stanje Jelko Kacin pozvao je građanstvo da se i dalje ponaša disciplinirano i pridržava mjera samozaštite kao najboljeg načina zaštite sebe i ostalih, upozorivši one koji nisu do kraja svjesni razmjera opasnosti da koronavirus šire i asimptomatske osobe, koje ne pokazuju simptome zaraze iako su pozitivni na koronavirus.

Kao zanimljivost je dodao da je najmanje slučajeva koronavirusa do sada zabilježeno u zapadnom dijelu zemlje, uz granicu s Italijom, ocijenivši da je vjerojatan razlog u tome da su tamošnji stanovnici više od ostalih svjesni što im se može dogoditi.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.