15 C
Sarajevo
26.04.2024

Kusturica: Za mene je važan “Dan RS-a”. Pojava Dodika je značajna. RS je formatirana prije rata u BiH

– Pojava Milorada Dodika kao čovjeka koji je shvatio da u tom autentičnom prostoru mogu da se stvaraju autentične vrijednosti je značajna. Deveti januar je pravi izraz te želje da se stvara dobit i da ne bude sve otpis i trošak – rekao je Kusturica za RTS.

On je naglasio da u Sarajevu žele da zaustave bilo koju ideju, da je kod njih sve trošak i ne postoji način da se ostvari dobit, a da do dobiti može da se dođe pronicljivošću i dobrom ekonomskom idejom.

Kusturica je ocijenio licemjernom ideju o ponovnom otvaranju granica, čije je zatvaranje, kako je rekao, inspirisano od svjetske elite.

- OGLAS -

On je napomenuo da od 1916. godine postoje grupe ljudi, okrugli stolovi koji se bave uvođenjem separatizma kao glavne teme, te ističe da je i u bivšoj Јugoslavija postojao separatizam i iznutra i spolja, ali inspirisan.

– Postoji sastanak iz 1972. godine na kojem je Zbinjev Bžežinski i grupa ljudi oko njega planirala u stvari raspad zemlje. I pojava nevladinih organizacija, kao što je Fridom haus, koja kada je počela da šalje svoje dopise vrlo često se pojavljivao /Franjo/ Tuđman koji je to slao, dakle, jedno planirano razvaljivanje države – naveo je Kusturica.

Kusturica je rekao da je utopijska ideja otvaranja granica nešto što bi on najviše volio.

– Ali, onda bi ovi što su to odredili, optuživši /Slobodana/ Miloševića da je srušio Јugoslaviju, a mi znamo da je to neko drugi radio, a on je bio jedan od, što bi rekli Hrvati, čimbenika u tom procesu. Sada, zamislite da ovi kažu – džaba smo krečili, zašto smo mi onda te avnojske granice držali – da bi Srbe držali u ovoj poziciji u kojoj ih držimo danas nema im Kosova, svako malo neko u Vojvodini drekne kako su Mađari u teškom položaju, u Sandžaku se pojave kvaziautentični tipovi koji hoće da je razvale – kaže Kusturica.

Na pitanje da li će Sarajevo prihvatiti otvaranje granica ako to predloži Banjaluka, Kusturica je odgovorio da neće.

– Neće, ali po definiciji, a ne po ispitivanju da li to valja ili ne – rekao je Kusturica.

Prema njegovim riječima, oni će radije da zaustave bilo koju ideju da prođe.

– Zapravo oni će držati načelo – bolje da džaba sjedimo nego da džaba radimo i to će vazda da funkcioniše kao što je bilo na prelomu između vijekova – rekao je Kusturica.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA