12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Reynders i Bošnjaković u Zagrebu: Ojačati vladavinu prava i borbu protiv korupcije

 U Hrvatskoj nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) održan je prvi sastanak na ministarskoj razini koji se održava u Republici Hrvatskoj za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a riječ je o neformalnom sastanku ministara pravosuđa, javlja Anadolu Agency (AA).

Tijekom pravosudnog dijela neformalnog sastanka ministri pravosuđa su raspravljali o napretku Strateških smjernica u području slobode, sigurnosti i pravde, o jačanju edukacije u području pravosuđa te važnosti pravosudnih mreža u građanskim i trgovačkim stvarima u osiguravanju prostora slobode, sigurnosti i pravde.

Održana je radna sjednica o temi Pogled naprijed prema području slobode, sigurnosti i pravde, potom radni ručak o ulozi i značaju Europske pravosudne mreže u građanskim i trgovačkim stvarima u olakšavanju pravosudne suradnje te druga radna sjednica o daljnjem jačanju pravosudne obuke.

- OGLAS -

Ovaj sastanak je ujedno i prvi sastanak na ministarskoj razini koji se održava u Republici Hrvatskoj za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Nakon današnjeg sastanka bit će izrađen dokument koji će biti upućen u daljnju proceduru, a u kojemu je, između ostaloga, biti apostrofirana važnost pravosudne suradnje država članica, vladavina prava, korištenje novih tehnologija itd.

“Svi su podržali jačanje suradnje u građanskim i trgovačkim predmetima. Trenutak je takav da su nama za bržu suradnju važne moderne tehnologije”, kazao je hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders istaknuo je kako su strateške smjernice pravosuđa i sigurnosti važno modernizirati te digitalizirati pravosudni sustav uz korištenje umjetne inteligencije, kao i uvesti korištenje e-dokaza, jer više od 80 posto predmeta su takvi da mogu koristiti elektronički dokazi.

“Moramo osigurati odgovarajuću zaštitu žrtava svih kaznenih djela i voditi računa o njihovim pravima, te brinuti o govoru mržnje koji se širi putem interneta i dovodi do stvarnog počinjenja kaznenih djela”, kazao je Reynders.

Dodao je kako je osim pružatelja internetskih usluga, na ovom polju potrebno omogućiti suradnju država članica.
Iznimno važna pitanja su neovisnost pravosuđa, borba protiv korupcije, medijske slobode itd., naglasio je.

“Važno je i dalje ulagati u stvaranje mreža za suce i pravnike praktičare kao i u daljnju izobrazbu, ne samo za suce, odvjetnike i tužitelje, nego za sve pravnike praktičare. Ta izobrazna treba obuhvatiti pitanja izvan pravnog područja”, rekao je Reynders.

Ukazao je na postojanje europske mreže za pravosudnu izobrazbu koja surađuje s nacionalnim mrežama.

Govoreći o percepciji korupcije u Hrvatskoj koja je prema istraživanju Transparency Internationala (TI) u odnosu na 2015. pala za 13 mjesta, Bošnjaković je istaknuo kako je to neugodan podatak, ali kako je ipak temeljen na percepciji.

Reynders je najavio donošenje preporuka o vladavini prava kako bi se smanjila stagnacija u percepciji korupcije u državama članicama prema izvješću TI-a.

Neformalno vijeće će se nastaviti sutra, 24.siječnja/januara, kada svoj sastanak održavaju ministri unutarnjih poslova sukladno svojoj agendi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA