1 C
Sarajevo
19.04.2024

Zvizdić u Bruxellesu: BiH šalje odgovore Evropskoj komisiji

Na poziv visoke predstavnice Evropske unije i potpredsjednice Evropske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Bruxellesu sastanku čelnika Zapadnog Balkana, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je istaknuo značaj kontinuiteta dijaloga i rekao da su regionalna saradnja i međusobno povjerenje ključni za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa, privlačenje stranih investicija, očuvanje stabilnosti i unapređenje procesa pomirenja.

Rekao je da je BiH privržena načelima, ciljevima i vrijednostima Evropske unije i da će i u narednom periodu nastaviti raditi na napretku u svim procesima, sa posebnim osvrtim na socio-ekonomske reforme.

- OGLAS -

Zvizdić je rekao da je BiH trenutno u fazi finalizacije odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u okviru pripreme Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Istaknuo je važnost kontinuiranog angažmana Evropske unije u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar regiona Zapadnog Balkana, kao i Evropske unije sa nasim regionom.

Naglasio je da BiH ostaje potpuno posvećena daljem nastavku regionalne saradnje u cilju očuvanja mira i stabilnosti, i istaknuo neophodnost postivanja međunarodnih obaveza, kao i preuzetih obaveza iz postojećih regionalnih i međunarodnih sporazuma, sa fokusom na CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je načelo poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake od zemalja preduslov daljnje stabilizacije i prosperiteta, ne samo svake zemlje pojedinačno, nego i cjelokupnog regiona, i izrazio optimizam da će nastavak dijaloga baziranog na međusobnom uvazavanju i pozitivnoj političkoj volji voditi ka zajedničkim naporima u realizaciji ključnih prioriteta na prostoru cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Srbije,Crne Gore i Kosova*, premijer Makedonije, te komesar Evropske unije za proširenje Johannes Hahn.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA