2 C
Sarajevo
26.04.2024

Kanada želi zabraniti kontroverznu terapiju koja ‘liječi’ LGBT osobe

Prema novom prijedlogu zakona, zabranila bi se ‘terapija’ za promjenu seksualnosti među maloljetnicima, ali i njihovo ‘liječenje’ u drugim zemljama. Također, ‘konverzijska terapija’ se ne bi mogla nametati protiv nečije volje, a zabranila bi se i zarada od nje i njezino oglašavanje.

Kanadski ministar pravosuđa David Lametti tvrdi da cijela terapija počiva na laži.

Istaknuo je da se prijedlog zakona ne odnosi na privatne razgovore o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu s profesorima, školskim savjetnicima, svećenicima i stručnjacima za mentalno zdravlje.

- OGLAS -

Terapija ozloglašena širom svijeta

Psihoterapeuti i liječničke udruge u mnogim zemljama poput Kanade, SAD-a i Velike Britanije osporavaju konverzijsku terapiju. Njihovo mišljenje dijele i Svjetska zdravstvena organizacija i Ujedinjeni narodi.

Razni oblici terapija i dalje se provode širom svijeta na ljudima iz LGBT-zajednice, unatoč znanstvenim dokazima da je štetna i neučinkovita.

Kanada nije prva zemlja koja želi zabraniti ovu terapiju. Njemačka je objavila nacrt zakona koji bi spriječio skupine da nude terapijske usluge maloljetnicima. Velika Britanija je najavila  da će uskoro i ona početi razgovore o zabrani.

Terapija je potpuno zabranjena u Ekvadoru i na Malti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA