2 C
Sarajevo
27.04.2024

Ćudić: SDP pokazao ozbiljnost. Bakir pomaže HDZ-u i SNSD-u. Ego trenutno najmanje potreban.

Gošća večerašnjeg Bosanskog vjestnika bila je Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke. Sabina se tokom gostovanja dotakla mnogih tema, te prokomentarisala trenutnu političku situaciju.

Početak razgovora započet je aktuelnom situaciju koja je potresla, ali i preplašila cijelu BiH, ubistvo policajca, ali i bijeg Edina Gačića.

“Svirepi čin treba da preplaši građani i šire zakonodavstvo, ali mjere koje su poduzete treba da uliju povjerenje. Vlada KS obezbjedila smještaj za 120 policajaca i finansirati će sve mjere koje se budu provodile u narednom periodu. Ovo baca sjenu na događaj koji treba da obilježi današnji dan, a trebao je da bude spektakularan”, rekla je Sabina izrazivši zadovoljstvo policijskim djelovanjem.

- OGLAS -

Za ubistvo policajaca u oktobru mjesecu kako je rekla Ćudić ne treba se u nikoga upirati prstom. Ipak kada je riječ o političkoj sceni prstom se ima u koga upirati. Pozdravila je odluku SDP-a da neće ulaziti u vlast sa nacionalnim strankama.

“Mislim da je SDP pokazao jednu zrelost i ozbiljnost da analizira detaljno situaciju i donese takvu odluku. Za Našu stranku ta je odluka donešena davno i mi smo jasno donijeli i prema građanima i biračima. Mi nismo tu da ucjenjujemo Bh. blok niti da bilo koga oslovljavamo”, kazala je Sabina.

Osvnula se i na gostovanje Željka Komšića u Centralnom dnevniku te optužbe da se Naša stranka bavi samo kantonalnim nivoom te da Sarajevo, nije Republika Sarajevo.

“Ja mislim da nam u ovom momentu u doba centrifuge histerije vezane za ulazak Bh. bloka u vlast, najmanje nam je potreban i ego i brzopletost i ishitrenost u davanju izjava. Možda bi interes Naše stranke bio da ostane u opoziciji, ali se ne vodimo stranačkim interesom. Nedostatak opozicije izuzetno je opasan, kada pogledati u regionu i šire”, smatra potpredsjednika Naše stranke.

Osvrnuvši se na izjave Bakira Izetbegovića te njegove konstatacije da Naša stranka ne smije ući u vlast, te da je to kukavički čin, Sabina je rekla:

“Mislim da je to najblaže što je rekao lider SDA i to u političkom žargonu rečeno, nije toliko problematično. Izrečene su mnogo opasnije stvari. Najiskrenije očekujem povlačenje tih izjava”.

Istakla je da spona između SDA, HDZ-a i SNSD-a učešćem Bh. bloka u vlasti ne može prekinuti.

“Ja da sam na mjestu Izetbegovića itekako bih zagovarala ulazak bh. bloka u vlast, jer bi imao alibi za potpis na izmjene Izbornog zakona koje nameće”, rekla je Ćudić.

Smatra da ukoliko se sjednica Doma naroda ne održi u toku naredne sedmice, odgovornost leži na SDA i HDZ-u.

“Građanima ništa ne znači čija je odgovornost, već kako odblokirati te procese. Ovo nije vrijeme za politikanstvo, ovo nije momenat niti momenat za rješavanje Hrvatskog pitanja preko leđa građana, stoga pozivam godpođu Bradaru da po hitnom postpuku sazove sjednicu starog Doma”, smatra ona.

Njen prijedlog da se dio budžeta od povećanja plaća zastupnicima uputi na porodiljske naknade, nisu podržale ni njene kolegice.

“ići ćemo sa prijedlog za osnivanje porodiljskog fonda na nivou Federacije. RS i sve zemlje u regionu i Evropi imaju regulisano ovo pitanje, vrijeme je da udem u 21. vijek po ovo pitanju”, zaključila je Sabina Ćudić.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA