Vijesti
State Department pozdravio sporazum između Kosova i Srbije o registarskim tablicama Sjedinjene Američke Države pozdravljaju sporazum postignut između Kosova i Srbije o merama za izbegavanje dalje eskalacije tenzija, saopšteno je iz State Department.
#

U saopštenju se pozdravlja i dogovor dvije zemlje da se u potpunosti i hitno koncentrišu na normalizaciju odnosa pod okriljem dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

- Pozdravljamo odluku strana da interese svih svojih ljudi stave u prvi plan u donošenju odluka i preduzmu korake da poboljšaju svakodnevni život svojih građana. Dvije strane su napravile ogroman korak naprijed, uz pomoć EU, ka osiguranju mira i stabilnosti u cijelom regionu. Sjedinjene Države pozdravljaju konstruktivne pregovore i ohrabruju dalji napredak ka normalizaciji odnosa - ističe se iz State Departmenta.

 "Kosovo je zahvalno"

Dodaje se da Sjedinjene Države podržavaju dijalog koji vodi EU kao najbolji put za unapređenje evropske budućnosti Srbije i Kosova.

Prethodno se specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak zahvalio glavnim pregovaračima Kosova i Srbije, Besniku Bislimiju i Petru Petkoviću na njihovom konstruktivnom angažmanu, kao i "State Departmentu i američkoj diplomatiji na njihovoj neprocjenjivoj podršci".

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani također je zahvalila Vladi SAD i američkom ambasadoru Džefu Hoveniru (Jeff Hovenier) na njihovom aktivnom učešću u postizanju dogovora u Briselu o registarskim tablicama.

- Njihova podrška procesu dijaloga Kosova i Srbiji je neophodna. Kosovo je zahvalno - navela je Osmani na Twiteru.

I specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a i šefica UNMIK-a Karolin Zijade pozdravila je dogovor postignut u Briselu o mjerama za deeskalaciju tenzija, koji bi trebao da vrati fokus na preko potrebnu normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda.

Dogovor postignut sinoć

- Ovo je omogućeno zahvaljujući odgovornom pristupu obje strane i njihovoj posvećenosti dijalogu uz posredovanje EU - navela je ona.

Zijade je pohvalila napore međunarodnih partnera da održe stabilnost i osiguraju mir.

Prema dogovoru koji je postignut u Briselu Srbija prestaje da izdaje registarske tablice sa imenima kosovskih gradova, a Kosovo obustavlja dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

Srpska lista je pozdravila dogovor, koji je postignut sinoć u Briselu, čime je, kako navode iz te partije kosovskih Srba, potvrđeno da KM tablice ostaju u upotrebi i neće biti oduzimanja vozila, niti će se pisati kazne građanima koji posjeduju vozila sa starim srpskim tablicama.

Isticao je danas rok od 48 sati, koliko je pomjeren na zahtjev američkog ambasadora na Kosovu Hovenira, za početak izricanja novčanih kazni za vozila koja nisu preregistrovana sa starih srbijanskih na RKS tablice.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.