20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Spremaju se veliki protesti za Davida, ministar prijeti: “Bit će sukoba”

Ustvrdila je i kako je u Banju Luku dovedeno puno policajaca koji su trenutno u pripravnosti i teško naoružani što je opisala kao znak upozorenja da neko priprema krvoproliće na ulicama tog grada.

Davor Dragičević i njegov advokat pojavili su se zajedno pred ulazom u banjalučko Okružno tužiteljstvo. Feraget je kazao kako su policajci prekršili zakon kada su uhapsili Davora jer mu prije toga uopšte nisu uručili nalog za saslušanje.

“Donesena je odluka da nema razloga za njegovo zadržavanje u pritvoru”, kazao je advokat istaknuvši kako je sve bila “jedna nepotrebna epizoda”.

- OGLAS -

“Radi se o očajnom i ponosnom čovjeku koji ima pravo izražavati svoje mišljenje. On nije nikome prijetio iako ima pravo i pretjerati”, kazao je advokat Feraget komentarišući činjenicu da je Davor Dragičević priveden jer se protiv njega vodi istraga zbog kaznenog djela ugrožavanja sigurnosti ministra entitetske policije Dragana Lukača.

“Stekli su se uslovi da Dragan Lukač podnese ostavku”, kazao je Feraget dodajući kako niko ne može građanima zabraniti da se okupljaju na trgovima jer oni i služe da bi se tamo slobodno govorilo.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a (RS) Dragan Lukač izjavio je kako će grupi “Pravda za Davida” zabraniti nastavak protesta u Banjoj Luci, a novinarima koji su izvještavali s demonstracija poručio da “pričaju gluposti”.

“Ako ponovo pokušaju organizovati skup svjesno će ući u sukob s policijom, a nikome u ovoj državi nije dopušteno tući policiju”, kazao je Lukač na konferenciji za novinare.

Ministar se svađao s novinarima i arogantno poručivao kako “pričaju gluposti” govoreći o tome da je policija u utorak tukla građane, uključujući malu djecu. No, videosnimke dokazuju kako se upravo to dogodilo.

Lukač ustraje u tvrdnji da David Dragičević nije zlostavljan ni otet niti su ga ubili policajci, a kao ključni argument za to naveo je povlačenje hrvatskog advokata Ante Nobila iz odvjetničkog tima koji je zastupao skupinu “Pravda za Davida”.

Policijsku akciju opravdavao je “brojnim pozivima građana” koji su navodno tražili da se taj prostor raščisti, a pozvao se i na žrtve rata te održavanje novogodišnjeg koncerta.

Tvrdi kako je Davor Dragičević odbio poziv za saslušanje pa je morao biti uhapšen, a kuća mu je pretražena kako bi se provjerilo ima li u njoj kakvog oružja. U pretrazi ništa nije pronađeno.

MUP RS tvrdi kako je u Banjoj Luci postupao po zakonu, gradonačelnik poziva na mir

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a oglasilo se u srijedu saopštenjem u kojemu je ustvrdilo kako je policijska akcija u Banjoj Luci u utorak bila provedena “uz puno poštivanje prava građana” te sukladno zakonu dok je gradonačelnik Banje Luke pozvao na mir i suzdržanost.

Nakon brojnih kritika zbog očite policijske brutalnosti vidljive tokom rastjerivanja pripadnika skupine “Pravda za Davida” te brojnih hapšenja uključujući i privođenje opozicionih političara i zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, iz entitetskog su MUP-a zapravo odgovorili samo na upozorenja koja su im stigla iz delegacije Europske unije u BiH i ureda Posebnog predstavnika EU u BiH (EUSR) Larsa-Gunnara Wigemarka.

Delegacija EU-a uz ostalo je zatražila objašnjenje okolnosti pod kojima su provedena hapšenja te zbog čega su privođeni opozicioni političari poput predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića i zastupnika u entitetskom parlamentu Draška Stanivukovića.

Taj je mladi zastupnik PDP-a koji je došao dati podršku roditeljima ubijenog mladića Davida Dragičevića u utorak privođen čak dva puta. Kada je trebao biti pušten i nakon drugog hapšenja, u policiji su ga odlučili zadržati iskoristivši pri tom mogućnost teže kvalifikacije prekršaja koji je počinio pa ga umjesto za remećenja javnog reda i mira odjednom terete za kazneno djelo oštećenja policijske imovine, odnosno automobila u kojemu su ga vodili u pritvor nakon uhićenja.

“Sve aktivnosti policijskih službenika koje su jučer poduzete bile u skladu sa zakonom i uz puno poštovanje prava građana”, stoji u priopćenju MUP-a čiji su pripadnici zastupnika Stanivukovića doslovno vukli po cesti i pri tom ga cipelarili.

Na snimkama policijske intervencije na Trgu Krajine u Banjoj Luci jasno je vidljivo i kako su interventni policajci nasrnuli na skupinu ljudi među kojima je bilo i male djece i pri tom ih brutalno gurali.

Iz MUP-a RS su poručili delegaciji EU-a kako su se najprije trebali informirati što se zbiva pa onda reagirati te dodaju kako su oni samo postupali po nalogu Okružnog tužiteljstva koje je i zatražilo privođenje Davora Dragičevića jer je on pod istragom za kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti.

Niti riječi o istrazi

MUP niti jednom riječju nije spomenuo istragu o smrti mladića Davida Dragičevića koja se sada vodi pod kvalifikacijom kaznenog djela ubojstva i bez rezultata traje još od ožujka.

Nakon dramatičnih zbivanja oglasio se i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić. On je na sjednici Gradske skupštine u srijedu pozvao da se u sadašnjim okolnostima postupa mirno i razumno, ali je branio odluku komunalnih službi da uklone improvizirano spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na Davida Dragičevića tvrdeći kako je to bilo temeljeno na zakonu.

“Nedvojbeno je da svi mi u gradu imamo vrlo različita mišljenja, pa i o ovome što se sada zbiva. Nemojte, molim vas, da se u gradu naprave nepremostive razlike i razdori i da iza toga ostanu posljedice koje će trajati mnogo duže”, kazao je Radojičić izražavajući zabrinutost da bi se moglo doći u situaciju da “netko treći sa strane arbitrira”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA