10 C
Sarajevo
23.04.2024

Vučić: Platforma Kosova je uvod u katastrofu na cijelom Balkanu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak navečer da je prije šest mjeseci upozorio Brisel da je nacrt platforme Kosova uvod u katastrofu na cijelom Balkanu, a da ga je Evropska unija uvjeravala da platforma neće ni doći na dnevni red, da je neće izglasati, a da danas kažu da “nemaju komentar” na taj dokument.

“Pitate me da li su me prevarili? Jesu i, pre svega, sebe su prevarili”, rekao je on u obraćanju u Sremskoj Mitrovici, prenosi Tanjug.

“Ali, nije Srbija tako mala i slaba kako misle. Odgovor na zahteve Prištine je jasno ‘ne’.”

- OGLAS -

‘Prevarili su i mene, i sebe’

Vučić je kazao da je i kasnije, bar deset puta, molio u Briselu da spriječe donošenje te platforme, jer ona znači uvod u katastrofu za sve.

“Oni su rekli da nikada neće doći na dnevni rad, a evo, Albanci su je izglasali. Današnji komentar EU-a na to je da nemaju komentar. Što su rekli i obećali da neće doći na dnevni red? Prevarili su me, ali pre svega, sebe”, kazao je on.

“Ali, Srbija nije šaka zobi da je pozobaju svi zajedno.”

“Juče se dogodilo da su doneli Platformu Albanci. Mislio sam da bezobrazluku i bezobzirnosti ima kraja, a juče sam shvatio da nema”, podvukao je on.

Vučić je rekao da su u Platformi stavili da Srbija mora priznati Kosovo, i to odmah.

‘Srbija neće prihvatiti ultimatum’
“Nije to dovoljno, jer stoji da ako to uradimo danas, u granicama današnjeg Kosova, time bi se samo kvalifikovali da jednog dana oni priznaju nas i oproste naše neke grehove. To je preduslov da pokažemo znake poverenja, da mogu da priznaju Srbiju, kao da nismo država, pa nam stalo da nas priznaju. Da nije tužno, bilo bi smešno”, kazao je on.

“Tražimo od vas, Evropljana i sveta, da našu reč poštujete, kao i slovo na papiru i tražite od druge strane isto. Danas je 2.149 dana kako oni nisu ispunili jedinu jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje zajednice srpskih opština”, kazao je Vučić i dodao da to nije samo “sramota Albanaca, koji govore da je njihova besa sve, a ne znači ništa”.

“Sramota je i što reč onih koji su bili posrednici iz EU-a nije značila ništa.”

“Oni nama ništa nisu učinili na formiranju zajednice srpskih opština. Mi smo ispunili sve, i to sam rekao američkom predstavniku danas”, dodao je on.

Ponovio je da Srbija nikada neće prihvatiti ultimatum koji joj je Kosovo postavilo usvajanjem Platforme.

‘Sitnica u odnosu šta slijedi’
“Moj odgovor svima njima je takav – ne znam koliko ću ostati, jer [premijer Kosova Ramush] Haradinaj mi je pretio da će me srušiti sa vlasti, neke naše političke protivnike lepo dočekuju u Prištini, pomažu im na različite načine, možda će da me sruši, ali ja im na takve uslove nikad pristati neću”, poručio je Vučić.

On je rekao da je Platforma “samo sitnica u odnosu na ono što će da usledi” i dodao da je Srbija htjela kompromis, da ga i sada želi.

“Ali, da uništite i ‘skratite’ Srbiju – to ni mnogo jači od vas iz Prištine nisu uspeli, pa neće ni vi”, zaključio je Vučić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA