1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Krišto i Čolak: Nadamo se da ćemo sutra dobiti Dom naroda

Nakon današnje sjednice Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto, predsjedavajuća tog doma, kazala je da još nije poznato kad će biti održana sjednica Doma.

– Nismo u mogućnosti formirati stalne komisije. Sutra očekujemo da će se konstituirati Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i vjerujem da će doći i do drugih iskoraka da bi i Zastupnički dom mogao početi raditi – kazala je Krišto.

Ona je pojasnila da sjednica ne može biti održana dok sve stranke ne dostave prijedloge za stalna parlamentarna tijela te da je poslana urgencija svim strankama da dostave svoje prijedloge, prenosi Avaz.

- OGLAS -

Na upit novinara, ona je prokomentirala i uvjetovanje formiranja Vijeća ministara usvajanjem Godišnjeg nacionalnog plana.

– Činimo sve da vlast profunkcionira. Ne znam zbog čega se uvjetuje sada priča o mandataru s NATO putem. Ovo je izbačeno u posljednjem trenutku kako se vlast ne bi formirala na vrijeme. Došlo je samo do otezanja konstituiranja vlasti – smatra Krišto.

Uoči sutrašnje konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH novinarima se danas u Sarajevu obratio i Bariša Čolak, predsjedavajući tog doma, koji će ući i u novi saziv Doma naroda.

– Očekujem da će biti konstituirani Dom naroda, klubovi, te obavljeno imenovanje predsjedavajućeg i njegovih zamjenika – kazao je Čolak, podsjećajući da na dnevnom redu sutrašnje sjednice nema drugih tačaka.

I Čolak je prokomentirao dinamiku formiranja vlasti u BiH.

– Kako ćemo raditi i šta će se desiti, vidjet ćemo. Tamo gdje Dom naroda sam odlučuje, mislim da neće biti problema. Nastojimo učiniti sve da se vlast što prije konstituira barem kada je riječ o državnom nivou. Jako je teško reći kad ćemo dobiti Vijeće ministara. Ono nam je potrebno što prije, jer ne vidim nikakve koristi zbog čega se sve odugovlači. Trebamo poslati pozitivnu poruku samom Briselu da nastojimo što prije formirati vlast – zaključio je Čolak.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA