2 C
Sarajevo
26.04.2024

O ovome Dodik ne govori: Zbog pada nataliteta stanovništvo u RS-u ubrzano stari

Pad nataliteta se percipira i kao glavni uzročnik starenja populacije.

-Analizirajući podatke o strukturi lica starijih od 65 godina iz popisa 2013.godinu i procjene stanovništva za 2017., vidi se da stanovništvo RS ubrzano stari, bilo da se posmatra porast broja starijih od 65 godina ili njihov udio u ukupnoj populaciji. Podaci pokazuju da je, za četiri godine, učešće starijih lica od 65 i više godina poraslo za više od jedan procenat, što ukazuje na ubrzano demografsko starenje – upozorava se u Nacrtu strategije za unapređenje položaja starijih lica u RS-u za period od 2019. do 2028..

Udio lica starijih od 65 godina u ukupnoj populaciji tog bh.entiteta, na osnovu rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine, bio je 17,12 posto, dok je prema procjenama za 2017. već povećan na 18,94 posto.

- OGLAS -

Konstantan porast broja osoba treće dobi u ukupnoj i u populaciji radno sposobnog stanovništva ima znatne implikacije po većinu zemalja, a posebno u održivosti postojećih formalnih i neformalnih modeliteta pružanja podrške starijim.

U predloženoj strategiji se naglašava da su osnovni problemi s kojima se susreću osobe te starosne dobi mala mjesečna primanja ili nedostatak bilo kakvih primanja, povećani troškovi života, visoki morbiditeti kardiovaskularnih i malignih oboljenja i s njima povezani mortaliteti, visoka učestalost senzornih i fizičkih invaliditeta, te neuroloških i mentalnih poremećaja.

Također, na starije se, uglavnom, gleda kao na korisnike penzionog sistema, kao i zdravstvene i socijalne zaštite, čime se ističu njihovi troškovi, umjesto da se posmatraju kao resurs za unapređenje kapaciteta u zajednici.

Spadaju u kategoriju lica koja su najranjivija na socijalnu isključenost, a posebno kada se radi o onima koji nisu ostvarili pravo na penziju, kao i o licima sa minimalnim ukupnim primanjima i njihovoj ograničenoj mogućnosti učestvovanja na tržištu rada, što ih čini izloženima riziku od siromaštva.

U RS ima i 17,4 posto lica starijih od 65 godina, koja su bez prihoda i oko šest procenata onih čiji je izvor prihoda poljoprivreda.

-S obzirom na visinu prosječne penzije, evidentno je da nemaju dovoljne prihode da pokriju osnovne životne troškove. Situacija se usložnjava kada se radi o samačkim domaćinstvima kod kojih većina prihoda odlazi na režijske troškove, često ostavljajući starija lica bez adekvatnih sredstava za nabavku prehrambenih proizvoda ili lijekova – ukazuje se u strategiji, koju će razmatrati poslanici Narodne skupštine RS-a 16.aprila.

Osnovni cilj tog dokumenta je unapređenje kvalitete života starijih lica.

Među strateškim ciljevima je smanjenje siromaštva kod starijih, unapređenje njihove socijalne i zdravstvene zaštite, kao i prevencija nasilja nad tim licima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA