12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Crnadak u Varšavi razgovarao s direktoricom ODIHR-a

Crnadak je zahvalio za dosadašnji doprinos ODIHR-a i OSCE-a razvoju demokratije i očuvanju osnovnih prava i sloboda u BiH te posebno istakao značaj konačnog izvještaja ODIHR-a o Općim izborima u BiH u oktobru.

Ministar Crnadak je istakao da je taj izvještaj urađen profesionalno i nepristrano, ali da je, na žalost, potvrdio kršenja mnogih demokratskih standarda.

Kao najveće probleme izdvojio je prijetnje i ucjenjivanje birača, kao i zloupotrebu pojedinih javnih RTV servisa koji su bili u funkciji određenih političkih partija i kandidata, čime su ugrožena osnovna prava građana na slobodan izbor i onemogućena fer i poštena pravila u kampanji.

- OGLAS -

Govoreći o postizbornoj političkoj situaciji u BiH, ministar je izrazio nadu da će političke partije koje su započele razgovore što prije formirati vlast u FBiH i na nivou institucija BiH.

Ministar je naglasio i da je zabrinjavajuće da se u dosadašnjim razgovorima nisu spominjale preporuke iz izvještaja ODIHR-a i njihova primjena i da je očigledno da bi budući izbori u BiH, s nepromijenjenim pravilima, bili besmisleni i ne bi odražavali stvarnu volju birača.

Crnadak je ponovio opredjeljenje BiH da intenzivno sarađuje sa OSCE-om i pozvao direktoricu ODIHR-a Ingibjörg Sólrún Gísladóttir da posjeti BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA