7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Poziv da se 9. januar obilježava kao dan početka agresije na BiH

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK), Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Udruženje Logoraša ‘Prijedor92’ pozivaju organizacije i zajednice u Bosni i Hercegovini i dijaspori da deveti januar obilježe kao početak agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.

– Masovnim obilježavanjem devetog januara kao dana početka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini pošaljimo jasnu poruku antibosanskoj koaliciji da znamo šta su historijske i pravne činjenice o tom sramnom datumu. Zatražimo od probosanske koalicije, posebno od međunarodne zajednice, konkretnu akciju kažnjavanja svih koji obilježavanjem tog datuma, kao dana entiteta Republika Srpska, direktno rade ne samo protiv države Bosne i Hercegovine, već i protiv mira i sigurnosti u svijetu, protiv Evropske unije, NATO-a, Ujedinjenih nacija – navodi se u saopćenju koje potpisuju Institut za istraživanje genocida Kanada, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Udruženje Logoraša “Prijedor92”.

Podsjećaju da je, Ustavni sud Bosne i Hercegovine, donio odluku kojom je Zakon o praznicima Republike Srpske proglašen neustavnim.

- OGLAS -

– Nepoštivanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je direktni atak na državu Bosnu i Hercegovinu, ali i na Evropsku uniju, Ujedinjene nacije i međunarodni poredak, te mir i sigurnost u svijetu – naglašava se.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA