Vijesti
Tači: Međusobno priznanje može se dogoditi samo u Washingtonu, nigdje drugo Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao danas da samo Sjedinjene Američke Države mogu da donesu sporazum o uzajamnom priznanju između Kosova i Srbije, svi ostali napori su uzaludni, prenosi Koha.
#

Povodom jevrejske Nove godine, Tači je rekao da je sporazumom o ekonomskoj normalizaciji, postignutim 4. septembra u Bijeloj kući, američki predsjednik „postigao nemoguće“.

„Ono što nas čini veoma sretnim i ponosnim, nakon mnogih napora ovo međusobno priznanje dogodilo se u Bijeloj kući, pa je došlo preko Washingtona. Imat ćemo više mira.

U vrijeme kada je to započeo (američki izaslanik za dijalog) Richard Grenell, bili smo vrlo skeptični. Kada je pokušao da ostvari ovo što se sada dogodilo, imali smo nadu i optimizam da je to prava adresa i da može biti finalizovan u Bijeloj kući.

Predsjednik Trump se potrudio da to omogući. Radio je ono što drugi nisu radili 20 godina. Iako se može vidjeti da se ekonomska normalizacija može dogoditi u Washingtonu, uvjeren sam da se može dogoditi i politička normalizacija, a uzajamno priznanje može se dogoditi samo u Washingtonu. Ostali pokušaji su uzaludni. Oni su gubljenje vremena", rekao je Tači.

Dodao je da očekuje da će priznanje Kosova od Izraela biti od koristi i zemljama u regionu. Istakao je da Kosovo stoji uz Izrael u borbi protiv terorizma i ekstremizma, prenosi Kosovo Online.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.