1 C
Sarajevo
23.04.2024

On je nova senzacija svjetskog fudbala: Halandova mala noćna muzika (VIDEO)

Poslije 25 godina i isto toliko neuspješnih kvalifikacionih ciklusa, Salcburg je zaigrao u Ligi šampiona. Prvak Austrije sinoć je na “Red bul areni“ ugostio belgijskog šampiona, ekipu Genka i do vrha napunio mrežu gostiju – 6:2.

Spektakularno veče u Mocartovom gradu obilježio je napadač domaćih, Erling Haland. Mladi Norvežanin u prvom poluvremenu postigao je het-trik i sa 19 godina i 58 dana postao treći najmlađi fudbaler koji je u Ligi šampiona postigao tri gola na jednom meču. Ispred njega samo su legendarni Raul Gonzales i Vejn Runi – Raul je imao 18 godina i 113 dana kada je 1995. godine mrežu Ferencvaroša zatresao tri puta, dok je Runi sa 18 godina i 340 dana protiv Fenerbahčea 2004. postigao het-trik.

 

- OGLAS -

Haland je izjednačio rekord koji drži Vejn Runi od pomenute utakmice sa Fenerbahčeom – Norvežanin je prvi tinejdžer poslije Engleza, koji je na debiju u Ligi šampiona postigao het-trik. Takođe, postao je osmi fudbaler, koji je u prvom meču u Ligi šampiona tri puta zatresao mrežu rivala.

Momak o kojem Evropa priča, ove sezone je na devet mečeva u svim takmičenjima postigao 17 golova, uz pet asistencija, a četiri puta je stizao do het-trika.

Erling Haland je sin bivšeg norveškog fudbalera Alfa Ingea Halanda, nekadašnjeg defanzivca Notingem Foresta, Lida i Mančester sitija.

Mladi Erling karijeru je počeo u norveškom Brineu, odakle je prije dvije godine došao u Molde, gdje ga je na veliku scenu lansirao Ole Gunar Solskjer.  Nije mu puno trebalo da se dokaže – prošle sezone u meču protiv – do tog kola – neporaženog Brana postigao je četiri gola za 21 minut. Dovoljno da ga Solskjer uporedi sa Lukakuom.

Priča o talentovanom Norvežaninu došla je do ušiju bogatih evropskih klubova. Menadžeri su okupirali Norvešku, pljuštale su ponude sa svih strana, a na kraju je Haland izabrao Salcburg. U “grad soli“ stigao je u januaru ove godine za pet miliona eura.

Drugi dio prošle sezone služio je za prilagođavanje. U austrijskom šampionatu odigrao je svega dva meča. Bez mnogo odigranih minuta u klubu, stigao je u Poljsku, gdje je reprezentacija Noveške učestvovala na Svjetskom prvenstvu za igrače do 20 godina. Željan igre i dokazivanja, Haland je na Mundijalitu eksplodirao – u meču protiv Hondurasa Norvežani su slavili 12:0, a mladi napadač je postigao nevjerovatnih devet golova. Oborio je rekord Brazilca Adailtona, koji je 1997. godine na Mundijalitu protiv Sjeverne Koreje postigao šest golova.

Haland je debitantski nastup u Ligi šampiona počeo silovito – o Mesijevom povratku na teren poslije povrede i porazu Liverpula u Napulju niko ne priča. Oči javnosti uprte su ka “Vratima Alpa“, gdje Norvežanin ispisuje novo poglavlje evropskog fudbala.

Evropa je dobila novu mladu zvijezdu, a Norveška legitimnog nasljednika Tore Andre Floa i Ole Gunara Solskjera.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA