1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Obrazovanje prvi korak u integraciji Roma

Prema podacima lokalnih zajednica, u BiH živi približno 40.000 Roma, a jedan broj njih se nalazi u državama Evrope. Zaposleno je, kako je rečeno, tek pet do sedam posto Roma. 

Voditelj tima pri RCC-u u okviru projekta Integracija Roma Orhan Usein navodi da oko 63 posto Roma radi u neformalnom sektoru i to uglavnom sezonske poslove, uslužne djelatnosti, čišćenje i sakupljanje sekundarnih sirovina.

– Dosadašnji projekti integracije Roma dali su dobre rezultate, jer broj obrazovanih Roma koji pohađa tercijalno obrazovanje je utrostručen i zato smatram da je obrazovanje prvi korak u integraciji – smatra Usein.

- OGLAS -

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH svake godine izdvaja sredstva za programe zapošljavanja, a program je prošlo oko 520 osoba.

– Nažalost, samo je njih 25 posto zadržalo je svoj posao – kazala je pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija.

Neophodno je, ističe, poboljšati kvalifikacionu strukturu obrazovanja u kontekstu zagovaranja drugih programa koji bi omogućili da se Romi prekvalifikuju, dokvalifikuju i budu konkurenti za tržište rada.

Predsjedavajući Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH Mujo Fafulić je potvrdio da BiH izdvaja sredstva za stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje Roma, ali su ograničena jer nema dovoljno kvalificirane romske populacije, ali postoje i predrasude pri zapošljavanju u privatnom sektoru.

– Odgovorno tvrdim da je Odbor za Rome na konstituirajućoj sjednici dogovorio da je obrazovanje Roma prioritet i da bi tu trebalo uložiti značajnija sredstva za stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, zdravstvo. Obrazovanje je put za romsku zajednicu da bi se integrisala u savremeno društvo i imala istu startnu poziciju kao i svi drugi građani koji žive na području BiH – naglasio je Fafulić.

Učesnici konferencije su podsjetili da je BiH potpisala Deklaraciju o integraciju Roma, te na taj način dala obećanje da će u procesu pridruživanja EU provoditi aktivne mjere za poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja Roma. Stoga je potrebno napraviti dugoročno strateško programiranje kako i na koji način pristupiti zapošljavanju Roma, a izazov je njihova kvalifikaciona struktura kojom će se poboljšati njihova zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada.

Zaključci današnje konferencije bit će uključeni u daljnje planiranje i provedbu tehničke pomoći koju pruža RCC Projekt za integraciju Roma, finansiran od Evropske unije i Fondacije za otvoreno društvo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA