2 C
Sarajevo
26.04.2024

Izrael – Prijevremeni izbori u aprilu

– Čelnici koalicije jednoglasno su odlučili da raspuste parlament i sazovu nove izbore za početak aprila – objavio je portparol na Twitteru, pozivajući se na saopćenje koje su objavili Netanyahuovi politički partneri.

Kriza u koaliciji oko izuzeća ultra-ortodoksnih Jevreja od obaveznog služenja vojnog roka dovela je do odluke o sazivanju prijevremenih izbora.

Netanyahu, koji trenutno služi četvrti premijerski mandat, vlada s neznatnom većinom od 61 poslanika u parlamentu koji broji 120 mjesta. On je čelnik desničarske stranke Likud.

- OGLAS -

Po izraelskom zakonu, nacionalni izbori morali bi se održati do novembra 2019. Netanyahuov vlada ostat će na dužosti dok nova ne položi zakletvu nakon aprilskih izbora.

Niz korupcijskih istraga protiv Netanyahua i čekanje na odluku izraelskog državnog tužioca da li da poštuje policijsku preporuku i optuži ga za korupciju pojačali su spekulacije da će on nastojati da stekne podršku javnosti na izborima.

Netanyahu negira da je učinio bilo šta protivzakonito u tim slučajevima i nije najavljivao da će podnijeti ostavku ukoliko bude optužen.

Netanyahu (69) nije davao izjave nakon sastanka s koalicijskim čelnicima. Nedavne ankete javnosti pokazale su da on još uživa veliku podršku među Izraelcima.

Netanyahu je prvi put predvodio Izrael od 1996 do 1999., i vratio se na premijerski položaj u 2009. Njegova trenutna vlada obavlja dužnost od maja 2015. godine, podsjeća agencija Reutrs.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA