11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Protest u Tuzli protiv premještaja migranata i izbjeglica

Oko 200 građana Tuzle, koji se protive odluci Federalne vlade da migranti i izbjeglice budu smješteni u bivšu kasarnu Ljubače i bivši rudnik Bukinje kod Tuzle. okupilo se ispred zgrade gdje se održava sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, javlja dopisnica Radija Slobodna Evropa.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović izjavio je za Radio Slobodna Evropa da se i vlast u tom kantonu protivi toj inicijativi.

Pitanje smještaja migranata u okolinu Tuzle ne nalazi se na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine.

- OGLAS -

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH odlučila je na telefonskoj sjednici da ustupi na korištenje Ministarstvu sigurnosti BiH kasarnu Ljubače kod Tuzle i kasarnu Blažuj, u okolini Sarajeva, navodi se u odluci od 11. novembra u koju je Radio Slobodna Evropa imala na uvid.

Evropska unija je informisana o odluci vlasti Bosne i Hercegovine da se dodijele dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona, saopšila je Delegacija EU u BiH.

Kako se navodi, ova odluka će smanjiti pritisak na vlasti Bihaća i Unsko-sanskog kantona, koji su do sada migracijski priliv nosili na svojim plećima.

Od 36 miliona eura pomoći EU koja je pružena od početka 2018. godine, gotovo 94 posto je potrošeno na brigu za migrante, uključujući uspostavljanje i upravljanje pet privremenih prihvatnih centara (Ušivak, Borići, Bira, Miral i Sedra). Preostalih šest posto iskorišteno je za pomoć Bosni i Hercegovini u cilju jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA