7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Nova imena u bh. pravosuđu

 

Na nivou Republike Srpske imenovani su – Osman Mujkić, na poziciju sudije Osnovnog suda u Bijeljini i Suzana Popović, na poziciju dodatnog sudije Osnovnog suda u Prnjavoru.

 

- OGLAS -

Istovremeno, na nivou Federacije Bosne i Hercegovine imenovani su – Goran Jurko, na poziciju sudije Općinskog suda u Mostaru, Senad Destanović, na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Tuzli i Belma Kokić, na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Zenici.

 

Također, na sjednici je imenovan Tihomir Jurko za vršioca dužnosti glavnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnos sa radnim kolegama, ponašanje van posla, profesionalnu nepristranost i ugled.

 

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

 

Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 1. januara 2019. godine, saopšteno je iz VSTV-a BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA