12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Najlepše plaže u Grčkoj – detaljan vodič kroz najlepše grčke plaže

Ostrvska letovališta su naročito popularna, jer svako ostrvo ima neki specifičan pečat koji ga razlikuje od drugih, a takva mesta su uvek odličan izbor za one koji žele da uživaju u novom, neobičnom i bajkovitom letnjem ambijentu. Uzimajući u obzir jedinstven ambijent koji nude, razumljivo je zašto su krstarenja grčkim ostrvima postala najtraženija u ponudi turističkih agencija.

Segmentacija turista nam obično može dati korisne savete o tome šta više odgovara kojoj grupi turista, a neverovatno je to što Grčka svojom turističkom ponudom može ponuditi svakome ponešto. Recimo, brojna grčka letovališta su idealna za porodični odmor, prvenstveno zato što najlepše plaže u Grčkoj za decu predstavljaju sigurnu zabavu, usled peščane podloge i postepenog ulaska u vodu.

S druge strane, plaže u Grčkoj nisu njen jedini adut, što dobro znaju mlađe generacije koje na obali ove zemlje letuju prvenstveno zbog mogućnosti aktivnog odmora, koji uključuje istraživanje i razgledanje destinacija, kvalitetnu ponudu diskoteka, barova i kafića, a uz sve to i nezaobilazne vodene sportove koje je moguće iskusiti na mnogim grčkim plažama.

- OGLAS -

Predstavljamo najlepše plaže u Grčkoj, kojima je ova laskava titula pripala prvenstveno prema oceni posetilaca, ali i brojnih turističkih agencija kojima se već godinama Grčka plaže sa belim peskom i njena nestvarno lepa ostrva nalaze na samom vrhu liste najtraženijih letnjih destinacija.

#1 Mirtos plaža – ostrvo Kefalonija (Jonsko more)

Mirtos plaža je poznata i onima koji nikada nisu bili na njoj. Smeštena je na Kefaloniji, najvećem ostrvu Jonskog mora, a osim što nosi epitet najlepše u čitavoj zemlji, ova plaža takođe važi i za najfotogeničniju u Evropi. Neke od scena popularnog filma “Mandolina kapetana Korelija” su snimljene upravo na ovoj plaži, što dovoljno govori o lepotama koje Mirtos poseduje.

Mirtos plaža Grčka

Opremljenost plaže
Mirtos plaža je prepoznatljiva po sitnom, belom šljunku i kristalno čistoj vodi koja ga zapljuskuje. Kada je u pitanju Grčka plaže sa belim peskom nisu retkost, ali ogromno prostranstvo sitnog šljunka u boji bele kafe je karakteristično isključivo za ovu plažu. Odličan kontrast mu pružaju visoke planine koje nadgledaju plažu, a tirkizna boja mora odlično upotpunjuje ovu živopisnu sliku.

Na plaži postoje kabine za presvlačenje, toalet, tuš kabine, i mali broj ležaljki i suncobrana, pa je savet da na Mirtos dođete sa sopstvenom opremom za sunčanje. Mirtos ne spada u plaže u Grčkoj sa prirodnim hladom, pa je adekvatan suncobran neophodan ukoliko planirate da provedete čitav dan na plaži. Mirtos plaža nije opterećena urbanim sadržajima, pa je sve podređeno prirodnim lepotama i odmoru koji možete upotpuniti paraglajdingom ili osveženjem u obližnjem kafiću.

Smeštaj i restorani koje nudi Mirtos plaža
Selo Divarata je ujedno i najbolja opcija za smeštaj na Kefaloniji, ukoliko želite da budete u blizini Mirtosa. Najveću ponudu smeštaja nude privatni apartmanski kompleksi, kao i udobne sobe u okviru domaćinstava i vila u obližnjim mestima. Grčko gostoprimstvo je široko poznato i mnogo puta provereno, a osetićete ga ukoliko posetite restorane Alexandros, Myrtos Taverna ili Kafenio O Giorgos, takođe smeštene u Divarati, i ujedno najbliže plaži Mirtos.

Gde je smeštena Mirtos plaža i kako doći do nje?
Mirtos je smešten na severozapadnom delu romantične Kefalonije, a možete se orjentisati i prema gradu Argostoliju koji je od plaže udaljen oko 30 km. Na 27. kilometru severno od plaže je smešten i grad Asos, pa ukoliko vidite putokaze sa ovim natpisom, možete biti sigurni da se krećete u dobrom pravcu. Do plaže možete lako stići lokalnim prevozom, brodom, ali i sopstvenim automobilom.

Najbolja opcija je dolazak sopstvenim automobilom, s obzirom na to da Mirtos plaža poseduje opremljen parking. Ukoliko se odlučite za dolazak autobusom iz obližnjih gradova, kartu ćete platiti svega nekoliko eura. Ipak, uzmite u obzir i to da ukoliko krećete iz gradova Argostolija i Fiskarda, po izlasku iz autobusa, tačnije kod sela Divarata, preostaju još čitava 2 kilometra pešačenja, jer gradski prevoz ne saobraća do same plaže.

#2 Plaža Navagio – Zakintos (Jonsko more)

Navagio Zakynthos ili Shipwreck beach je jedna od najpoznatijih plaža na svetu, smeštena na popularnom grčkom ostrvu Zakintos. Prema iskustvima putnika, pokazalo se da je baš

Navagio plaža jedan od ključnih razloga za letovanje na Zakintosu, a treba pomenuti i to da slike ove plaže krase mnoge kataloge i brošure, što dovoljno govori o njenim lepotama koje se prepričavaju širom sveta.

Ipak, jedan konkretan “detalj” je krivac za veliku popularnost plaže, a to je brod Navagio koji je nasukan u ovoj uvali, a prema kome je plaža dobila ime. Postoje mnoge priče o tome kako je olupina dospela na plažu, a kada vidite kako izgleda ova atrakcija možda i sami donesete neki zaključak.

Šta se može očekivati od plaže Navagio Zakynthos?
Navagio je šljunkovita plaža, takođe jedna od onih koja je pošteđena komercijalnih sadržaja, pa su prirodne lepote glavni sadržaj u kome turisti uživaju na njoj. Onima koji su došli da se odmore i okupaju u čistom i toplom moru, to je obično sasvim dovoljno. Plaža je sa jedne strane potpuno zaštićena belim stenama, a sa jedne od njih se pruža prelep pogled na brod Navagio i more, pa upravo tu nastaju najlepše fotografije koje turisti prave na Zakintosu.

Na plaži je najbolje da posedujete sopstvenu opremu za sunčanje, jer je ponuda ležaljki i suncobrana ograničena. Ne treba da se iznenadite ukoliko prilikom sunčanja ugledate neku od brojnih kornjača, jer su ove prijateljski nastrojene životinje na ostrvu zaštićena vrsta i na neki način simbolizuju plaže Zakintosa.

Kako doći do plaže Navagio Zakynthos?

Do plaže Navagio je moguće doći isključivo brodom, i upravo ova okolnost joj daje karakter netaknutog i mističnog mesta. Najveći broj poseta plaži se realizuje u formi organizovanih izleta, tokom kojih se obilazi veći deo ostrva.

Smeštaj u blizini plaže
Navagio je izolovana plaža, prirodno zaštićena belim stenama koje joj pružaju posebnu lepotu. S obziom na tu okonost, smeštaj možete pronaći u obližnjim mestima kao što je Anafonitria, gde su u ponudi privatni apartmani i sobe u lepo uređenim vilama i domaćinstvima.

#3 Plaža Balos – Krit (Egejsko more)

Kada je u pitanju Grčka plaže sa belim peskom prvenstveno treba tražiti na Kritu, jer je ovde smešten Balos, kupalište koje se godinama ubraja među najlepše plaže u Grčkoj. Plaža Balos je prepoznatljiva po kamenitom ostrvu Gramovusa, na kome je smešten venecijanski zamak, odakle se pruža fantastičan pogled na čitavu okolinu.

Šta plaža Balos može da ponudi posetiocima?
Reč je o prirodnoj laguni izolovanoj od buke, gužve i urbanih sadržaja koji karakterišu velika letovališta. Plaža je namenjena onima koji žele da uživaju u sunčanju, plivanju, i svemu što priroda na ovom mestu može da ponudi. Kada je u pitanju Krit plaže koje odgovaraju baš svim generacijama su retke, a Balos je upravo jedna od njih.

Svilenkast beli pesak, mekano morsko dno i prostranost plaže odgovaraju i mlađim i starijim posetiocima, a postepen ulazak u vodu na pojedinim delovima je naročito pogodan ukoliko dolazite sa decom.

Iako Balos ne može da se svrsta u plaže u Grčkoj sa prirodnim hladom, suncobrani i ležaljke koje stoje na raspolaganju posetiocima biće dovoljne da vas zaštite od sunca, mada uvek možete poneti i sopstvenu opremu za sunčanje, jer je ponuda ležaljki ograničena. Kako je reč o jednoj od najprirodnijih plaža u Grčkoj, ovde nećete naići na široku ponudu kafića i restorana, pa bi bilo dobro da se opremite sopstvenim osveženjem i hranom.

Koliko je pristupačna plaža Balos?
Plaža je smeštena na severozapadnom delu Krita, na 60 km udaljenosti od grada Hanja, odnosno 190 km udaljenosti od glavnog grada Krita – Herakliona. Na Balos možete stići automobilom, autobusima iz obližnjih gradova ili brodom. Automobil se najmanje preporučuje, s obzirom na to da su putevi izuzetno loši i neuređeni, pa predstavljaju veliki izazov i za najbolje vozače. Umesto toga, možete se odlučiti za autobuski prevoz uz pešačenje do plaže, ili za brod koji predstavlja najudobniji vid dolaska na Balos.

Smeštaj na plaži Balos
Na samoj plaži je nemoguće pronaći smeštaj, s obziom na to da je jedna od retkih koja nije komercijalizovana. Umesto toga, možete se smestiti u okviru hotela, apartmanskih kompleksa i vila smeštenih u obližnjim gradovima i selima. Na najmanjoj udaljenosti od plaže, na raspolaganju vam stoji mestašce Kisamos.

#4 Kamari plaža – Santorini (Egejsko more)

Kamari plaža se nalazi na fascinantnom ostrvu Santorini, destinaciji na kojoj su snimljeni brojni muzički spotovi, filmski kadrovi, i milioni prelepih fotografija koje liče na razglednice. Plaža je poznata po crnom šljunku, koji je baš zbog ove specifičnosti svrstava u najlepše plaže u Grčkoj.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA