8.8 C
Sarajevo
19.03.2024

Da li je na pomolu skandal, gdje su nestali milioni?

Nakon što je završen Evropski olimpijski festival mladih (EYOF) počele su na površinu izlaziti nepravilnosti i sumnje u transparentno trošenje miliona maraka, piše avaz.ba.

Prvi je izašao Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik stranke Narod i pravda. On je kazao da postoji nekoliko sumnjivih stavki i od gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake zatražio zvanične odgovore.

Konaković kao primjer navodi da je u planu organizacije navedeno da će na smještaj biti utrošeno 900.000, a na kraju se ispostavilo da je skršeno 2,5 miliona maraka.

- OGLAS -

Istovremeno, ističe da je upravo Kanton Sarajevo izdvojio najveću sumu novca za EYOF- oko pet miliona KM.

– Želim i imamo pravo znati kako je potrošena svaka marka, od smještaja do ceremonije otvaranja, koja nas je koštala milion KM. Ja nisam vidio nešto spektakularno za milion – kaže Konaković za „Avaz“.

On postavlja i pitanje zbog čega je izdvajan novac za smještaj učesnika, ako su oni dužni sami sebi platiti sve troškove.

S druge strane, direktora EYOF-a Senahid Godinjak kaže da je Konaković u rukama imao pogrešan papir.

– Prvo, ne radi se o smještaju, već o organizaciji olimpijskog sela sa svim sadržajima, među kojima je i smještaj. Tačno je da smo raspisali tender i da smo predvidjeli 2,2 miliona bez PDV-a i da smo sklopili ugovor s hotelima „Holywood“ i „Hills“ i sav taj novac je došao od participacije takmičara. Dakle, to su učesnici platili, nijedna marka iz budžeta nije otišla na troškove smještaja – rekao je Godinjak.

Govoreći o planiranih 900.000 KM, on naglašava da se radi o planu koji je bio za 2018. godinu.

– To je samo finansijski plan, a u planu za 2019. drugačije smo iznose naveli. O svemu postoje dokumenti – navodi Godinjak.

Na pitanje koliko je ukupno koštala organizacija EYOF-a, Godinjak nije imao konkretan odgovor.

– Vidite, EYOF traje već nekoliko godina. Mislim da su se već od 2013. počela izdvajati sredstva, pa se to nastavilo svake godine. Postoji i firma, sve to košta i sad šta me pitate koliko to košta ili koliko je samo organizacija takmičenja stajala novca. Mi sve to znamo do u marku, imamo račune, sve je transparentno. Nismo mogli zarađivati, možda samo nešto od prodaje suvenira. Uglavnom je sve jasno – zaključuje Godinjak.

Nakon ovih tvrdnji, ponovo je kontaktiran Konaković.

– Očigledno da nam onda nije dao originalne dokumente. Logično je da nas zanima kako su utrošena sredstva koja smo i mi dali. Ako je potvrdio direktor da su smještaj i organizacija sela koštali 2,5 miliona KM, onda smo u problemu. Mislim da nema zdrave logike. Zatečen sam izjavom da je to stvarno toliko plaćeno. Koliko je bilo takmičara? Koliko je koštao smještaj po učesniku – kaže Konaković.

Godinjak se više nije javljao na telefon.

– Mi smo u planu sve obrazložili. Pitali su nas i zašto ranije nismo tender za smještaj raspisali. Pa upitno je bilo da li će uopće biti EYOF-a u januaru. Jer, nismo bili zaokružili finansijsku konstrukciju. Ne pričam ja napamet, već na osnovu dokumenata i papira. Žao mi je da se koristi javna bina za navođenje sumnje. Lako je biti general poslije bitke – naveo je Godinjak.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA