7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Sastanak predsjednika Turske i Irana u Ankari

Predsjednici Irana i Turske održali su sastanak u Ankari, nakon čega  su prisustvovali i 5. zasjedanju Vijeća za saradnju, a potom su se obratili i novinarima. Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako Turska i Iran mogu zajedno napraviti mnoge korake i okončati sukobe i osigurati mir u regiji.

“Turska neće dozvoliti uspostavu paradržavnih entiteta koji bi mogli ugroziti sigurnost Turske i regije. Turska će se i dalje solidarisati s bratskim iranskim narodom u jeku sve većih pritisaka na Teheran, koje smatramo nepravednim”,.  kazao je Erdogan. On je istakao da Ankara i Teheran dijele jaku volju za unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje.

 

- OGLAS -

Turski predsjednik Erdogan također je kazao da ne podržava američke sankcije Iranu. “Američka odluka o uvođenju sankcija Iranu predstavlja prijetnju za regionalnu sigurnost i stabilnost i želim naglasiti da Turska ne podržava takve odluke”, poručio je Erdogan.

Iranski predsjednik Rouhani je istakao kako je na današnjim sastancima u Ankari razgovarano o nizu važnih bilateralnih i regionalnih tema. ”Jačanje iransko-turskih odnosa predstavlja važnu stvar za uspostavu mira i stabilnosti u regiji. Sirija je za nas važna tema. Sudbinu te zemlje može odrediti isključivo sirijski narod. Svi moraju poštivati teritorijalnu cjelovitost Sirije i tu smo saglasni s Turskom kada je riječ o neophodnosti očuvanja cjelovitosti Sirije”.

Na kraju sastanka zaključeno je da je postignut dogovor o radu na uspostavi mira u ratom zahvaćenom Jemenu.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA