1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Guverner Njujorka sprovodi reformu policije: To treba da urade svi u SAD

Guverner države Njujork, Endru Kuomo, najavio je u petak uredbu kojom će 500 policijskih službi prisiliti da prihvate reforme protiv prekomjerne upotrebe sile te je potpisao zakon kojim disciplinski postupci protiv policajaca više neće biti tajni.

Kuomo je potpisao 10 zakona koje su ove sedmice donijela oba doma parlamenta države Njujork.

Najavio je da će finansiranje opština uslovljavati zakonom koji obavezuje policijska odjeljenja da se “obnove i moderniziraju” kako bi se borili protiv sistemskog rasizma, prenosi Hina.

- OGLAS -
“To bi trebalo da se uradi u svakoj policijskoj stanici u ovoj zemlji”, kazao je Kuomo.

Govorio je na konferenciji za novinare u vrijeme velikih protesta koji potresaju SAD od 25. maja, kada je Afroamerikanac Džordž Flojd umro prilikom nasilnog privođenja u Mineapolisu.

Uz Kuoma su sjedjele majke Erika Garnera i Šona Bela, nenaoružanih Afroamerikanaca koji su ubijeni u okršaju s njujorškom policijom.

Garner, koji je umro u Steten Ajlendu pošto ga je ugušio bijeli policajac prilikom privođenja 2014, govorio je policajcu, baš kao i Flojd, da ne može disati.

Kuomo je u petak potpisao zakon kojim se ukida nekoliko decenija stara uredba po kojoj su disciplinski postupci protiv policajaca tajni za javnost.

Dio je to paketa reformskih mjera koje je predložio parlament Njujorka, u kojem demokrate čine većinu.

Vezanje državnih dolara za “sistemsku reformu policijskih odjeljenja” jedini je način da se sprovedu temeljne promjene u borbi protiv rasizma, što demonstranti traže decenijama, rekao je Kuomo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA