20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Kosovo: U svim džamijama prikupljana pomoć za nastradale u zemljotresu u Albaniji

Predsjedništvo Islamske zajednice Kosova organizovalo je danas u svim džamijama na Kosovu, nakon džuma-namaza, akciju prikupljanja sredstava za pomoć pogođenima zemljotresom u Albaniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Islamska zajednica Kosova je putem predavanja održanim u džamijama pozvala na solidarnost sa građanima Albanije. Veliki broj muslimanskih vjernika odazvao se ovom pozivu i u Velikoj džamiji, Sultan Mehmet Fatih džamiji u Prištini, pomažući novcem.

Šef Savjeta Islamske zajednice u Prištini Hetem Sopjani, koji je održao predavanje, naglasio je da pomaganje braći i sestrama kada su u nuždi, božanska i proročka poruka islama.

- OGLAS -

“U ovim teškim trenucima, molimo Boga da se smiluje žrtvama ovog zemljotresa, da pruži strpljenje njihovim rođacima i želimo brzi oporavak svima koji su povređeni u ovom zemljotresu. Draga braćo, danas dok se molimo Allahu da se smiluje žrtvama zemljotresa, dok tešimo našu braću i sestre u Albaniji, porodice, islamski narod i čitavo čovečanstvo, imaju za zadatak da odgovore i da se se vratimo veri“, rekao je Sopjani.

Sopjani je podsjetio na izjavu posljednjeg poslanika islama Mohameda da je „najbolji od vas onaj koji pomaže drugima“.

Ram Micaj iz Prizrena, koji je prisustvovao predavanju, ocijenio je dobrom inicijativu Islamske zajednice.

“Hvala vam puno i veoma mi je drago što je Islamska zajednica na cijelom Kosovu doprinjela ovoj pomoći”, rekao je Micaj.

Takođe, penzioner iz Prištine koji je doprinjeo fondu za pomoć rekao je da je izabrao Islamsku zajednicu upravo zbog povjerenja u tu instituciju.

“Molimo Boga da se ne zloupotrebi pomoć, neka idu na pravo mesto, onima kojima je najviše potrebna”, rekao je on.

Novac prikupljen tokom dana u svim džamijama na Kosovu biće prenesen na bankovni račun Islamske zajednice Albanije preko banaka i zatim raspoređen prema tamošnjim potrebama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA