12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Instagram uveo oznake za lažne vijesti

Instagram je uveo oznake za lažne informacije kako bi se spriječilo njihovo širenje. Oznaka “false information” (lažne informacije) koristiće će se za postove koji su razotkriveni i označeni kao lažni, a za taj proces će biti zaduženi Facebook provjerivači činjenica.

Nova oznaka će se širiti društvenom mrežom narednog mjeseca, a pojavljivaće se na Stories (Instagram priče), kao i na postovima koji se prikazuju na glavnom news feedu Instagrama. Korisnici društvene mreže će i dalje moći da vide originalni post, ali će morati odabrati opciju “See Post” (vidi post).

Instagram će upozoriti korisnike koji pokušaju da podele post koji je ranije označen kao lažan. Pre nego što objave post, vidjeće upozorenje da su provjerivači činjenica ustanovili da taj post sadrži lažne informacije, a biće im ponuđen i link za više informacija. Korisnici će uprkos svemu tome moći da podijele post, ali će on biti s oznakom za lažnu informaciju. Ova opcija je dosad najagresivniji način u borbi protiv širenja viralnih dezinformacija, ocjenjuju mediji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA