5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Sterling zbog rasističkog vrijeđanja traži suspenziju stadiona Crne Gore

Fudbalska reprezentacija Engleske sinoć je u Podgorici u kvalifikacijama za EURO 2020 deklasirala Crnu Goru rezultatom 5:1, a sjenu na odličnu utakmicu bacili su domaći navijači rasističkim vrijeđanjem gostujućih igrača. Zbog toga je Raheem Sterling nakon susreta pozvao na suspenziju stadiona, ne samo Crne Gore, nego svih selekcija čiji navijači rasistički vrijeđaju protivnika, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom utakmice dio crnogorske publike najviše je vrijeđao Dannyja Rosea, fudbalera Tottenham Hotspura. Engleski selektor Gareth Southgate za britanske medije je kazao da je čuo rasisitičko vrijeđanje Rosea.

Sterling je postigao peti gol za Englesku, a pogodak je proslavio stavljajući ruke na uši. Nakon utakmice rekao je da je taj trenutak iskoristio kao odgovor rasistima. Uz to Sterling je zatražio da se u budućnosti rasistička vrijeđanja kažnjavaju igranjem domaćih utakmica iza zatvorenih vrata.

- OGLAS -

“To je neprihvatljivo. Čuo sam vrijeđanje Rosea kada je dobio žuti karton. Nema sumnje da se to dogodilo. Znam šta sam čuo. Moramo se pobrinuti da naši igrači osjećaju podršku, da znaju da je svlačionica tu i da smo kao grupa uz njih”, rekao je Sterling za britanske medije.

Roseu nije prvi put da se suočava s takvim uvredama na međunarodnoj sceni. Njega su 2012. godine u utakmici mladih reprezentacija Engleske i Srbije vrijeđali protivnički igrači. Fudbalski savez Srbije kasnije je kažnjen sa 75.000 eura.

Engleska je ubjedljivom pobjedom “zasjela” na vrh tabele grupe “A” kvalifikacija za EURO 2020 sa šest bodova. Slijede: Bugarska 2 boda, Kosovo 1 (utakmica manje), Crna Gora 1, Češka 0 (-1).

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA