Vijesti
Tužne slike iz Hrvatske: Ovako Petrinja izgleda dvije sedmice nakon razornog zemljotresa (FOTO) Dvije sedmice nakon razornog zemljotresa u centralnoj Hrvatskoj prijavljena je šteta na više od 37.000 objekata.
#

Pregledana ih je gotovo polovina, a neupotrebljivim je proglašeno 2.200, što znači da je najmanje toliko porodica ostalo bez krova nad glavom i bez pravog privremenog smještaja.

U Prekopi kraj Petrinje više ne žive u kućama, već u privremenom smještaju.

“Dobili smo tu kućicu, imamo tu nešto osnovno. Tu možemo da se okupamo. Stalno podrhavata, svaki dan, svaku noć, čuje se, osjeti se”, kažu mještani Prekope.

Kontejneri i kućice im znače, pomoć kažu stiže od volontera, ali ne i od države, prenijela je zagrebačka N1 televizija.

“Sve te donacije i pomoći što su dolazile, došle su od dobrih ljudi velikog srca. I hvala im na tome. Ali od države ne, niko od države se nije usudio da nas obiđe i dođe da pita, šta je, kako je”, naveli su.

 

  
Petrinju mnogi nazivaju gradom duhova.

Na ulicama je sve manje ljudi, a sve više snijega. Tek nekoliko službenih osoba, a zbog nepovoljnih vremenskih prilika za radove, gotovo 500 vatrogasaca poslato je kući, dok preostalih 350 rade što mogu.

“Radi se na saniranju krovova, ono što je nužno i što vatrogasci mogu. Nisu krovopokrivači, ali rade što mogu, da ne ugrozi ljude, zatvaramo najlonom da kiša ne pada u kuću i to je ono što sad radimo”, kaže šef vatrogasaca Petrinje Mijo Brlečić.

Znakove života u gradu daju tek rijetki otvoreni objekti – 60 radnji u Petrinji trajno je uništeno.

Rade pekare, kiosk, apoteka.

Vodu po preporuci moraju da prokuvavaju, a hrane imaju dovoljno.

 - Tužne slike iz Hrvatske: Ovako Petrinja izgleda dvije sedmice nakon razornog zemljotresa (FOTO)

  / 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.