11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

WHO: Nosite maske tokom porodičnih okupljanja za Božić

U saopštenju WHO navodi da u Evropi postoji visok rizik od novog talasa epidemije virusa korona početkom sljedeće godine, jer je stopa prenošenja virusa i dalje visoka.

Zemlje širom Evrope suočene su s hiljadama novih slučajeva zaraze virusom korona i stotinama smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 dnevno.

Predsjednik Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da će upotreba prve vakcine protiv covida-19 u EU biti odobrena u roku od sedam dana.

- OGLAS -

Ona je u obraćanju Evropskom parlamentu rekla da će vakcina koju su razvile kompanije “Pfizer” i “BioNTech” biti u upotrebi u EU sedam dana ranije nego što je to prvobitno planirano.

Regionalna kancelarija WHO za Evropu saopštila je da veliki rizik ubrzanog širenja zaraze predstavljaju okupljanja rodbine i prijatelja tokom praznika.

U saopštenju se ističe da porodična okupljanja, ukoliko je moguće, treba organizovati na otvorenom, a da oni koji to čine u zatvorenom treba da nose maske i da poštuju pravila fizičke distance, javio je BBC.

“Moglo bi se činiti čudnim da se nose maske i poštuje distanca kada ste u okruženju prijatelja ili porodice, ali se time značajno doprinosi tome da svi ostanu bezbjedni i zdravi”, poručili su iz evropskog odjeljenja WHO.

Iz WHO pozivaju Evropljane i da izbjegavaju gužve u javnom prevozu, a zemlje sa skijaškim odmaralištima pozvane su da se prilagode i preduzmu mjere radi izbjegavanja gužvi tokom sezone skijanja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA