Vijesti
U Beogradu se svi ograđuju od ministra koji želi uvesti sankcije Rusiji: Neviđeni pritisak se vrši na Srbiju Srbija je u više navrata osudila rusku invaziju na Ukrajinu u UN-u i drugim međunarodnim tijelima, ali se opirala zapadnim pritiscima da uvede sankcije.
#

Srbija je pod do sada neviđenim pritiskom da uvede sankcije Rusiji, saopćilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je srpski ministar privrede Rade Basta rekao da bi se zemlja trebala pridružiti zapadnim sankcijama protiv Moskve.

Srbija je u više navrata osudila rusku invaziju na Ukrajinu u UN-u i drugim međunarodnim tijelima, ali se opirala zapadnim pritiscima da uvede sankcije.

Vrši se neviđeni pritisak

“Vrlo čudno: Amerika pritišće Srbiju i srbijanski ministar pozove na akciju protiv Rusije”, napisala je na telegramu Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusija, tradicionalna slavenska i pravoslavna saveznica, podržava Beograd koji se od 2008. protivi nezavisnosti Kosova.

U Srbiji vlada veliko prorusko raspoloženje, podsjeća Reuters.

Srbijanski ministar Rade Basta ocijenio je da Srbija “već plaća veliku cijenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji” i da “to postaje neizdrživo“, a od njegovih komentara ogradila se Jedinstvena Srbija s čije je koalicijske liste ušao u vladu Ane Brnabić. Koalicijski partneri zahtijevaju njegovu ostavku.

Basta je istaknuo kako, kao ministar gospodarstva, gleda pod kolikim je pritiskom EU i međunarodne zajednice predsjednik Srbije, ali da se o tome ne govori.

Ovisni o ruskom plinu

Srbija se želi pridružiti Evropskoj uniji, svom glavnom investitoru i trgovinskom partneru, ali prvo mora normalizirati odnose s Kosovom i uskladiti svoju vanjsku politiku sa zapadom, uključujući i uvođenje sankcija Rusiji.

Srbija je potpuno ovisna o ruskom uvozu plina, a Beograd je također zadržao vojnu saradnju s Rusijom koja je obustavljena od invazije na Ukrajinu. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.