Vijesti
U Beogradu šetali i slavili četničkog vođu Dražu Mihailovića Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) održao je u centru Beograda, kako kažu, antifašističku i monarhističku šetnju u slavu Draži
# POKS

"Prva monarhistička i antifašistička šetnja - u slavu Draži" okupila je nekoliko stotina pristaša monarhije i ravnogorskog četničkog pokreta Dragoslava Draže Mihailovića.

Na čelu povorke bio je transparent "Prva monarhistička i antifašistička šetnja" s tiskanom krunom na lijevoj i desnoj strani, a sudionici su nosili zastave POKS-a i nekadašnje Kraljevine Srbije, slike kralja Petra Prvog Karađorđevića te Dragoslava Mihajlovića, pojedini odjeveni u replike odora nekadašnje vojske Kraljevine Srbije.

Na mjestu okupljanja, kod Delijske česme u Knez Mihailovoj ulici, bili su postavljeni panoi s natpisima o odličjima koja su nekadašnji predsjednik SAD-a Harry Truman i francuski general Charles de Gaulle dodijelili Mihailoviću.

Cilj današnjeg skupa, kako je rekao predsjednik POKS-a Žika Gojković, bio je da se pokaže kako su okupljeni "antinacisti i antifašisti" ponosni na "činjenicu da je Srbija imala dva antifašistička pokreta".

Ta je njegova ocjena trebala biti aluzija je na početak Drugog svjetskog rata kad se, kao pukovnik tadašnje jugoslavenske vojske Dragoslav Mihajlović, stavio na čelo pokreta koji se u prvim mjesecima rata borio protiv Nijemaca, a potom s četnicima koje je predvodio, stao na stranu njemačkih i talijanskih okupatora u borbi protiv partizana i komunista.

Mihailović, čiji su četnici počinili teške zločine nad Hrvatima i muslimanima u Drugom svjetskom ratu, a 1946. su ga komunističke vlasti zbog suradnje s okupatorima i ratnih zločina osudile i strijeljale, 2015. je presudom Višeg suda u Beogradu službeno rehabilitiran, prenosi Fonet.

Gojković je poručio kako "POKS želi državu koja će biti servis građana", te da je to mogućno "samo ako se Srbiji vrati pravo ime" - Kraljevina Srbija.

Svoj govor završio je porukom "Živio kralj", na šta su okupljeni uzvratili "Hoćemo kralja".

Skup je protekao bez incidenata.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.