21.6 C
Sarajevo
16.04.2024

Danas sjednica skupštine KS o izglasavanju nepovjerenja Vladi: Ko su novi ministri?

Kadrovske komisije Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Saveza za bolju budućnost još nisu utvrdile konačnu listu imena novih ministara, iako je na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo izglasavanje nepovjerenja aktuelnom sazivu Vlade. Još pristižu prijedlozi općinskih odbora, a do kraja ove sedmice planirano je da se obave razgovori s kandidatima kako bi kadrovske komisije do sredine februara donijele odluku i ponudile konačna imena.

 Privreda za Lazovića

Zvonko Marić, šef Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini KS-a, naglasio je da nije član stranačkih organa te da ne zna ko bi mogao preuzeti ministarstva koja su novom raspodjelom pripala ovoj stranci, a riječ je o Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade.

– Kod nas postoje Kadrovska komisija i Predsjedništvo stranke koji raspravljaju o imenima. Ja ne znam imena, osim onih o kojima su pisali mediji, da će kandidat za ministra MUP-a biti Ismir Jusko, a eventualno mandatar Mario Nenadić, rekao nam je Marić, naglasivši da, koliko je upućen, još nema konkretnih imena i ni s jednim kandidatom nisu obavljeni razgovori.

- OGLAS -

Senad Hasanović, zastupnik DF-a u Skupštini KS-a, naglašava da će Fronta, pored Ministarstva zdravstva, tražiti i Ministarstvo privrede.

– Kadrovska komisija obavlja svoj posao, a konkretnih informacija o imenima još nemam. Nepoznato je čak i da li će na čelu Ministarstva zdravstva KS-a ostati Amela Sofić, kazao nam je Hasanović.

Ista situacija je i u Klubu zastupnika SDA. Konkretnih imena nema. Jedino je poznato da će ova stranka preuzeti Ministarstvo finansija, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo pravde i uprave, resor prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo za boračka pitanja.

Iako nema zvanične potvrde, sve su glasnije špekulacije kako bi na čelu Ministarstva zdravstva DF mogao napraviti promjenu, odnosno umjesto dosadašnje ministrice Amele Sofić, resor bi trebao preuzeti Rusmir Mesihović, bivši federalni ministar zdravstva i savjetnik Željka Komšića u Predsjedništvu BiH. Treba reći i da je Mesihović bio na čelu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. I budućeg ministra privrede predložit će DF, a kao najozbiljniji kandidat spominje se Miro Lazović, ratni član Predsjedništva BiH te dugogodišnji političar, piše portal Oslobođenje. 

Kulturu i sport preuzima SDA i među kandidatima za ministarsku fotelju su Ivica Šarić, bivši ministar za kulturu i sport KS-a te Samir Lokvančić, direktor Sarajevske filharmonije. Iako je ranije bilo govora o tome da se na tu funkciju vrati nekadašnji ministar kulture Emir Hadžihafizbegović, od tog prijedloga se odustalo. Još je nekoliko “starih” imena u kombinacijama za sastav Vlade KS-a i to su bivši ministar za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica KS-a Muamer Bandić te bivša ministrica pravde i uprave Velida Memić. Jedno od njih dvoje trebalo bi preuzeti Ministarstvo pravde i uprave, a poznato ime je i Jasmin Halebić, koji bi ponovo trebao preuzeti finansije KS-a.

Nihada Glamoč, nedavno smijenjena direktorica Sarajevogasa, kako nezvanično saznajemo, jedan je od kandidata za Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS-a, a drugi kandidat je također jedan od bivših ministara Senad Hasanspahić. Penzionisani general Armije RBiH Hajrudin Grabovica i Tajib Delalić, dugogodišnji pomoćnik načelnika Općine Novi Grad, kandidati su za funkciju ministra za boračka pitanja, a novo ime je i Adi Kalem koji bi mogao doći na čelo Ministarstva saobraćaja. Adi Kalem je prijedlog Općinskog odbora SDA Hadžići. Bio je kandidat za Skupštinu Kantona Sarajevo, a trenutno je predsjedavajući Općinskog vijeća te lokalne zajednice.

Pomoć akademaca

Kalem je magistrirao na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu. Za Ministarstvo prostornog uređenja SDA još nema kandidata, čak se razgovora i o mogućnostima da akademska zajednica ponudi stručnjaka, s obzirom na velike probleme u ovom resoru. I na čelu Ministarstva za obrazovanje KS-a doći će do promjene. Ovo ministarstvo pripalo je SBB-u, a jedan od kandidata bila je i Sanja Vlaisavljević, direktorica sarajevskog Centra za kulturu dijaloga, koja je imenovana za savjetnicu nove ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević (HDZBiH). Drugi prijedlog za Ministarstvo obrazovanja je Ifet Mahmutović, profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Općinskog odbora SBB-a Novi Grad. MUP će preuzeti Ismir Jusko, aktuelni ministar za boračka pitanja KS-a, a u Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica mogla bi se vratiti bivša ministrica Amela Dautbegović, kao prijedlog SBB-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA