15 C
Sarajevo
25.04.2024

Poljski vladajući nacionalisti osvojili većinu u parlamentu

PiS je osvojio 45,2 posto glasova, sudeći po rezultatima s 83 posto glasačkih mjesta koje je u ponedjeljak objavila izborna komisija. Najveća opoziciona grupacija, Građanska koalicija (KO), koju čine centrističke i liberalne stranke, na drugom je mjestu sa 26,1 posto osvojenih glasova.

Pobjeda PiS vjerovatno će pojačati brige oko demokratskih standarda u najvećoj bivšoj komunističkoj članici Evropske unije, čija se vlada optužuje za politiziranje pravosuđa, pretvaranje medija u svoja glasila i polariziranje društva.

Drugi mandat za PiS također bi mogao osnažiti antiimigracijske populiste u EU koji pokušavaju da se bore protiv liberalne agende bloka.

- OGLAS -

Kritičari PiS također su je optuživali za podsticanje homofobije tokom predizborne kampanje, kada su njeni zvaničnici nazivali borbu za prava LGBT populacije agresivnim stranim uticajem koji prijeti poljskom nacionalnom identitetu.

– Spasili smo Poljsku, Vrijeme je za potpunu dekomunizaciju. Vrijeme je da zaustavimo diktat LGBT!! – piše u tweetu zamjenik ministra za digitalizaciju Andrzej Andruszkiewicz, koji se smatra bliski političarima krajnje desnice. 

Ljevičarska alijansa Ljevica osvojila je 12,1 posto glasova, dok je blok koji čine agrarna stranka PSL i antisistemski Kukiz osvojio 8,8 posto, na osnovu djelimičnih rezultata.

– Najbitnija je stvar da smo mi ostvarili svoj cilj od samog početka da osvojimo većinu – izjavio je u ponedjeljak zamjenik premijera Jacek Sasin za  privatnog emitera programa TVN24.

Sudeći po kalkulacijama Reutersa, PiS je osvojio 238 od 460 mjesta u donjem domu parlamenta, Sejmu, iako je taj rezultat podložan promjenama u zavisnosti od nastupa drugih stranaka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA