12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Njemačka vlada za uvođenje vjerskog poreza i za muslimanske vjernike

Političari vladajuće koalicije koju čine Kršćansko-demokratska unija i Socijaldemokratska partija zauzeli su se za uvođenje vjerskog poreza u Njemačkoj i za muslimanske vjernike čime bi se omogućilo neovisnije finansiranje rada džamija u Njemačkoj koje se trenutno financiraju novcem iz inozemstva, javljaju njemački mediji.

“Cilj nam mora biti oslobađanje islama u Njemačkoj od uticaja iz inozemstva i jača orijentacija na izvore u Njemačkoj”, rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba demokršćana, Thorsten Frei u razgovoru za dnevnik ‘Die Welt’. On je zaključio da bi uvođenje poreza za muslimanske vjernike, po uzoru na crkveni porez koji plaćaju vjernici protestantskih i katoličkih crkava u Njemačkoj, bio ‘prvi korak u pravom smjeru’.

“Ideja da se muslimanske vjerske organizacije u Njemačkoj odvoje od finansija iz inozemstva je vrijedna rasprave”, rekao je stručnjak Socijaldemokratske partije za unutrašnjo-politička pitanja, Burkhard Lischka za ‘Die Welt’. On vjeruje da bi se time smanjila mogućnost radikalizacije vjernika.

- OGLAS -

Podrška ideji odvajanja od uticaja na njemačke džamije preko finansija dolazi i od nekih liberalnih vjerskih zajednica poput nedavno osnovane Ibn-Rušd džamije u Berlinu koja se, između ostalog, zalaže i za ravnopravniji tretman spolova.

Džamije u Njemačkoj koje okupljaju turske vjernike, koji s preko dva miliona članova čine najveću nacionalnu islamsku zajednicu u Njemačkoj, stoje pod kontrolom turskog udruženja Ditib koja je direktno podređena turskoj vladi.

U prošlosti je bilo žestokih kritika na račun Ditiba, između ostalog i zbog toga jer su imami ovih džamija špijunirali navodne protivnike režima predsjednika Tayyipa Recepa Erdogana.

S druge strane postoji čitav niz džamija koje stoje pod direktnim uticajem zaljevskih zemalja poput Saudijske Arabije i u kojima se njeguju izuzetno konzervativne forme islama. U takvim džamijama su bili aktivni i kasniji napadači na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. a i napadač na berlinski božićni sajam 2015. je pripadao krugu jedne radikalne džamije u Berlinu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA