12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Sindikat Zenicatransa bez opunomoćenika, Sud će danas ili sutra donijeti odluku

 Pred Općinskim sudom Zenica, u postupku koji vodi sutkinja Aida Pezer-Alić, danas nije održano ročište u slučaju JKP Zenicatrans-prevoz putnika, kazao je predsjednik Sindikata Zenicatransa Huso Sarvan.

On je novinarima objasnio kako Sindikalna podružnica tog preduzeća nije imala pravnog zastupnika, jer im Samostalni sindikat saobraćaja i veza Federacije Bosne i Hercegovine, koji je bio obavezan da ih zastupa u tom postupku, nije poslao svog advokata niti su poslali ovjerenu punomoć za advokaticu koju je angažirao zenički sindikat.  

– Iz kojih razloga nisu došli, ja ne znam. Ne znam zašto nisu poslali ni punomoć našoj advokatici. Tako, u ovome svemu, nismo imali opunomoćenika koji bi mogao da vodi postupak. Sud će, tako, danas ili sutra, donijeti odluku bez rasprave – kazao je Sarvan, koji je dodao kako granski sindikat saobraćaja i veza FBiH smatra glavnim krivcem za neodržavanje današnjeg ročišta.

- OGLAS -

– Ovdje nije samo kriv Samostalni sindikat saobraćaja i veza, kriv je i glavni sindikat, na čelu sa Šatorovićem, od kojeg smo za ovih 21 dan samo dobili pismo podrške. Nikada niko nije došao među radnike, da pruži pomoć ni pismenu, ni moralnu, ni materijalnu…- ističe Sarvan.

Smatra da Gradska uprava nije ni trebala pokretati postupak utvrđivanja zakonitosti štrajka.

– Uporno, i sada tvrdim, štrajk nije na snazi, nego smo, jednostavno, bili prinuđeni da stanemo jer nemamo osnovnih materijalnih sredstava da obavljamo svoju djelatnost za koju smo zaduženi – kaže Sarvan.

On se nada da će optužnica biti odbijena, a ako presuda bude nepovoljna po Zenicatrans, najavljuje žalbu na takvu presudu. Radnici tog preduzeća nastavljaju bolkadu Autobuske stanice, a 18 radnika i štrajk glađu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA