12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Turski ministar: Nismo hotel za članove Islamske države

Ministar unutrašnjih poslova Turske, Sulejman Sojlu, izjavio je da će ta zemlja poslati zarobljene pripadnike Islamske države nazad u njihove matične zemlje, naglasivši kako Evropa ostavlja Tursku da sama rješava pitanje zarobljenika.

“To za nas nije prihvatljivo. Takođe je i neodgovorno”, rekao je Sojlu komentarišući evropsku neaktivnost u rješavanju tog problema.

“Poslaćemo zarobljene članove Islamske države u njihove zemlje”, kazao je Sojlu novinarima, prenosi Rojters.

- OGLAS -

Turska je zarobila jedan broj pripadnika terorističke organizacije Islamska država na sjeveroistoku Sirije, pošto je tamo prošlog mjeseca pokrenula vojnu invaziju.

“Mi nismo hotel za članove ID-a,” izjavio je Sojlu u Ankari. On je dodao da su države poput Velike Britanije i Holandije “našle lakši način” ukidanjem državljanstva pripadnicima Islamske države.

Nije otkrio broj navodnih pripadnika Islamske države i njihovih porodica koje Turska drži zatvorenim od kada je 9. oktobra pokrenula tursku ofanzivu na sjeveroistoku Sirije, prenosi Rojters.

“Recimo da ga držim u zatvoru neko vrijeme. A onda će biti pušten. Da mu dam terorističko državljanstvo?” rekao je Sojlu i dodao da će ih Turska “vratiti u njihove zemlje”.

Kaže da je “neprihvatljivo i neodgovorno” da su evropske zemlje ukinule državljanstvo osumnjičenim islamistima i ostavile Tursku da sama riješi svoj status, prenosi Tanjug.

Nekoliko evropskih zemalja odbilo je da vrati borce Islamske države i njihove supruge ili udovice koje drže Sirijske demokratske snage (SDF) koje vode Kurdi.

SDF, koji se zajedno sa Sjedinjenim Državama bori protiv Islamske države i navodno drži oko 10.000 islamista, bila je pod pritiskom otkako su se američke trupe povukle s tog područja i otkad je počela turska ofanziva.

Neke zemlje se boje da će nastali haos omogućiti Islamskoj državi da se pregrupiše.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA