20 C
Sarajevo
29.03.2024

Potraga za ugljem stabilna uprkos klimatskim promjenama

Potražnja za ugljem ostaće stabilna u sljedeće četiri godine zahvaljujući azijskoj potražnji, uprkos opštoj zabrinutosti zbog klimatske krize, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Ugalj i dalje ostaje glavni izvor energije u jugoistočnoj Aziji, gdje snažan privredni razvoj stvara veliku potrebu za energijom, ali po cijenu zagađenja okoline. Obalna područja jugoistočne Azije već pogađaju velike poplave i prelivanja mora usljed klimatskih promjena.

“Globalna potražnja za ugljem oporavila se od 2017. godine. Iako će se vjerovatno smanjiti u 2019., očekujemo da će u razdoblju do 2024. godine ostati uopšteno stabilna“, navodi se u izvještaju agencije sa sjedištem u Parizu, prenosi Hina.

- OGLAS -

Ugalj je najvažnije gorivo u proizvodnji električne energije te uzrokuje više od 40 posto emisije ugljen-dioksida u proizvodnji energije. Takođe je važan u proizvodnji čelika i cementa. Evropa i Sjedinjene Države sve su manje zavisne o uglju, ali njegova upotreba raste u Aziji, a posebno u najvećim svjetskim proizvođačima i korisnicima ugljena Indiji i Kini.

“Elektrane na ugalj u Aziji su mlade, rade u prosjeku 12 godina te bi mogle raditi još decenijama”, rekao je izvršni direktor IEA-a Fejt Birol.

Kazao je da će biti neophodno razviti tehnologije poput projekata za hvatanje, iskorištavanje i skladištenje uglja (CCUS), kojima bi se spriječilo njegovo ispuštanje u atmosferu.

Trenutno postoji nekoliko projekata CCUS-a.

“Prihvatanje CCUS-a u mnogim mladim elektranama u Aziji nužno je da bi svijet bio na putu postizanja međunarodnih ciljeva o klimi, kvalitetu vazduha i pristupu energijama”, rekao je Birol.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA