15 C
Sarajevo
26.04.2024

SDA: Konaković i Marjanović su nas savjetovali da se obratimo Ustavnom sudu

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Sarajevo je obrazložio svoju odluku da pred Ustavnim sudom inicira ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta Kantona Sarajevo. Kako je navedeno u saopštenju, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i zastupnik Naše stranke Damir Marjanović su ih savjetovali da to učine.

Istakli su i to da je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde suočen sa padom povjerenja kod građana i naroda za koji kaže da ga predstavlja, u svom najnovijem javnom nastupu pokušava spinovati, optužujući Stranku demokratske akcije da “ugrožava kompletan sistem, isplatu plata, socijalnih, boračkih i drugih davanja, posebno i dodatno ugrožava Univerzitet u Sarajevu koji je od ove godine na trezoru”.

Iz ove političke stranke su napomenuli da je Konaković znao da krši procedure, zakon i Ustav, te da je bio upozoren. Naglasili su da svako kršenje procedure, zakona i Ustava sa sobom nosi ugrožavanje demokratskih prava i sloboda dodavši:

- OGLAS -

“Konaković je Umjesto da se prijedlog Budžeta po poroceduri dostavi najmanje 12 dana prije svim zastupnicima koji su izabrani demokratskom voljom građana, kako bi o prijedlogu mogli iznijeti svoje mišljenje, i umjesto da kako je to procedurama i zakonima predviđeno zasjedaju stručne komisije kako bi i one mogle dati svoj sud o prijedlogu Budžeta, Konaković je u svojoj bahatosti, demonstrirajući prije svega neznanje, površnost i silu, ustrajao u kršenju procedure, zakona i Ustava. Podsjećamo, na insistiranje prije svega Konakovića usvojen je budžet KS mimo svih procedura, dakle protivustavno. Na naše primjedbe da se time krši Ustav sam Konaković i Damir Marjanović iz Naše stranke su nam savjetovali da se obratimo Ustavnom sudu, što smo i učinili”.

Stranka demokratske akcije je kao cilj svojeg čina istakla to da ne bi nastala veća šteta.

“Ovakvim djelovanjem vladajuće većine, koje je isforsirano prije svega Konakovićevom bolesnom porukom ‘ubit ćemo mi njih’, ugrožen je princip provodivosti zakona i poštivanja Ustava, ugrožen je demokratski sistem. Zato pozivamo sve one koji zajedno sa Konakovićevom strankom vladaju Kantonom Sarajevo da se na vrijeme ograde od ove političke štetočine i uskrate mu povjerenje, dok ne bude prekasno”, poručili su iz Stranke demokratske akcije.

Podsjećamo, danas na svojem Facebook profilu, Konaković je objavio da je Novalić podnio apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta Kantona Sarajevu, a na zahtjev kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo.

Konaković tvrdi da se u zahtjevu traži obustava izvršenja, što ugrožava kompletan sistem – isplatu plata, socijalnih, boračkih i drugih davanja. Kao instituciju koja bi mogla biti najviše pogođena ovom inicijativom je naveo Univerzitet u Sarajevu koji se finansira iz trezora.

Za predsjedavajućeg Skupštine je ovaj čin Stranke demokratske akcije nemoralan, sramotan i neljudski.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA