13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Kon: Medicinski dio Kriznog štaba nije za popuštanje mjera

On je na Radio-televiziji Srbije rekao da ne zna ni zašto je primjena mjere da se u Srbiju može ući samo sa negativnim PCR testom pomjerena za dva dana i važi tek od ponoći.

Kon je dodao da je PCR test važan i da je medicinski dio Kriznog štaba takvu mjeru predlagao i ranije, ali da je trebalo pripremiti “logističku podršku”.

Dodao je da su gužve na granicama u ovo vrijeme uobičajene i da su čak manje nego ranijih godina, te da će dolazak par desetina hiljada građana Srbije za praznike biti manji udar nego kada je oko Uskrsa u Srbiju došlo 400.000 ljudi.

- OGLAS -

Podsjetimo, Vlada Srbije ranije je odlučila da će za dolazak putnika iz inostranstva u Srbiju, i domaćih i stranih državljana, biti potreban negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, a da će državljani Srbije, koji ne posjeduju negativan PCR test, morati da budu u kućnoj izolaciji deset dana.

Američka agencija AP izvjestila je da su građani balkanskih država koji se vraćaju iz Zapadne Evrope u subotu (19. decembar) stvorili velike saobraćajne gužve na graničnim prijelazima, uprkos ograničenjima zbog korona virusa čiji je cilj da spriječe putovanja uoči praznika.

Kada je riječ o dočeku Nove godine, Kon je istakao da nije tajna da su ljekari iz Kriznog štaba preporučivali ograničenje kretanja od 19.00 do pet ujutru, ali da za sada za tim nema potrebe.

“Uobičajen doček nije realna opcija i to bi bilo katastrofalno”, rekao je Kon i dodao da je epidemijska situacija i dalje nepovoljna i da se dešava da nema mjesta u bolnicama.

Brojka od 1.002 juče zaraženih u Beogradu je manja zbog vikenda i tek će u utorak biti poznato da li je broj stvarno manji, istakao je Kon.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA