12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

Janjić: Rusija koristi Srbiju u zaustavljanju širenja NATO-a

Na sve načine ta zemlja će i u budućnosti nastojati da jača svoj uticaj u regionu, ocjenjuje u razgovoru za BHRT politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić.

“Rusija ovdje igra igru sa Amerikom koja se zove – pokušaj zaustavljanja i otežavanja širenja NATO-a na Balkanu, ne bi li naplatila svoje interese na drugim tačkama. Da vrlo direktno kažem – u ovom slučaju naravno da Rusija koristi Srbiju jer je njena politika vojne neutralnosti zapravo jedna politička deklaracija koja se više tumači kao anti-NATO politika, a istovremeno nije pokrivena zakonima i strategijama Srbije”, navodi Janjić.

On dodaje da, s druge strane, u Republici Srpskoj imaju instaliranog političkog promotera ruskih interesa, Dodika.

- OGLAS -

“Dakle, ništa novo. Očigledno je da je momenat jedino važan, o tome treba da razmisli Dodik i vlasti u Srbiji – zašto Medvedev mora to da ponavlja u momentu kada Amerika i Rusija igraju jednu zajedničku igru, hajde da kažemo, smještanja velikog problema svom savezniku Turskoj. Neka razmisle o posljedicama Sirije, neka gledaju kako se Rusija naplaćuje u Siriji od Trumpa i neka samo smisle šta će biti, s obzirom da je jasno da Balkan pripada NATO zoni”, upozorava Janjić.

Odgovarajući na pitanje o značaju prisustva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika ovakvim sastancima srbijanskih i ruskih zvaničnika, bez učešća preostala dva člana, Janjić odgovara:

“Dodik je, naravno, građanin Srbije, ima državljanstvo, ima kuću u Beogradu, on je i Beograđanin. On prisustvuje tamo gdje je dobrodošao, a to su ipak samo posjete ruskih, bjeloruskih, turskih i sličnih političara – sigurno ga nema kada ovdje dođu Amerikanci, Britanci, Nijemci, Italijani – nema ga”, navodi on.

Prema Janjićevom mišljenju, jasno je da je uloga Milorada Dodika vrlo uska i da je to povezano sa njegovim, realnim ili pretpostavljenim, vezama koje ima u Moskvi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA